Mark Uytterhoeven

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Mark Uytterhoeven, geboren te Mechelen op 6 maart 1957, is een Vlaamse tv-figuur.

Hij groeide op in de Noord-Mechelse wijk Kauwendael. Inmiddels wonen zijn vrouw en hij de ene helft van het jaar in Mechelen en de andere helft in het zuiden van Frankrijk, waar hij een huis heeft in de Provence. Hij heeft een dochter, Tes.

Loopbaan[bewerken]

De televisiecarrière van Mark Uytterhoeven begon midden jaren '80, toen hij door Ivan Sonck werd aangenomen als sportcommentator, verslaggever en presentator bij de toenmalige BRT. Op zijn eigen professionele manier: serieus, ironisch, grappig in zijn genre.

Begin jaren negentig maakte hij deel uit van het legendarische radioprogramma De Taalstrijd met Daniël Van Avermaet. De uitzendingen kenden heel wat succes dankzij de vele woordspelingen en andere taalspelletjes. In 1992 volgde een soortgelijke radioserie in de gedaante van De Perschefs.

In 1991 presenteerde hij samen met Wouter Vandenhaute het tv-programma Het Huis Van Wantrouwen. Dit werd gevolgd door Morgen Maandag. Deze programma's waren erg vernieuwend, met bijvoorbeeld ludieke interviewtechnieken, en ze lokten veel kijkers.

In 1994 presenteerde hij het improvisatieprogramma Onvoorziene omstandigheden wat een nieuwe lichting improvisatieacteurs opleverde. Velen kregen later hun eigen tv-programma, zoals Tom Lenaerts, Michiel Devlieger, Ineke Nijssen en Johan Terryn.

In 1995 presenteerde hij samen met Tineke Verburg ook nog het (taal)spelprogramma Tien voor taal, waarin Nederland tegen Vlaanderen strijdt.

In 1998 sloot Mark Uytterhoeven zich aan bij het nieuwe Woestijnvis. Op het al even nieuwe Canvas (het vroegere TV2) maakte hij het programma Alles Kan Beter, dat uitzonderlijk meer dan 500 000 kijkers lokte naar het tweede net. Dankzij dit programma werd Rob Vanoudenhoven bekend; hij zat samen met Guy Mortier en een afwisselende derde gast in het panel van 'Alles kan beter'. Mark zelf vindt 'Alles kan beter' het beste wat hij ooit gemaakt heeft.

Tussen dit alles door presenteerde hij nog enkele WK's en EK's voetbal en ook wielerwedstrijden waaronder 'De Ronde van Frankrijk'. In 2001 maakte hij, na lang wachten, een nieuwe comeback met Alles Komt Terug dat hij, nu samen met Rob Vanoudenhoven, presenteerde. Er zouden ook plannen geweest zijn om in Man Bijt Hond een rubriek met Mark te maken waarin hij het publiek de Provence zou laten zien, maar hij had hier echter -zo bleek later- te weinig tijd voor.

Vanaf 2002 presenteerde hij afwisselend met Bruno Wyndaele het laatavondprogramma De Laatste Show. Rond deze tijd maakt hij ook nog het amusante wielerprogramma De fiets van Pavlov. Vanaf het najaar van 2003 presenteert Mark Uytterhoeven alleen 'De laatste show', waar hij eerder een personalityshow van maakte, met alweer zijn eigen 'Uytterhoeven-touch'.

Varia[bewerken]

  • Uytterhoeven was in 2003 een van de drijvende krachten achter een reddingsactie voor zijn favoriete voetbalclub, KV Mechelen, dat in grote problemen verkeerde.
  • In het tv-programma van de Vlaamse openbare zender De Grootste Belg stemde het publiek in 2005 Uytterhoeven naar de 35e plaats.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]