Mahatma Gandhistraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Mahatma Gandhiwijk)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street and neighbourhood in Mechelen
Deel van het woonblokkencomplex (gezien vanuit oostelijke richting)

De Mahatma Gandhistraat in Mechelen is een straat die begint aan de Tervuursesteenweg en eindigt aan de Jubellaan. Ze werd genoemd naar de Indiase jurist en politicus Gandhi, een vegetariër die via geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de onafhankelijkheid van zijn land bewerkstelligde en in 1948 vermoord werd. Uiteraard wordt de straat dikwijls kortweg Gandhistraat genoemd, al hoort men wel eens de lokale verbastering 'Magandhistraat' - Mahatma was evenwel een eretitel voor de heer Gandhi.

Sociale woonomgeving

Tijdens de jaren '70 van de twintigste eeuw, toen steeds meer migranten in België toekwamen, beslisten de grotere steden om aan de stadsranden complexen van appartementsblokken neer te zetten met lage kostprijzen voor koop en huur. Zo ook verrezen aan de zuidzijde van de Mahatma Gandhistraat vrij hoge woonblokken en aan de noordzijde lage. Met de eveneens lagere blokken tot bij de Abeelstraat werd aldus een buurt gevormd die een rijke schakering aan nationaliteiten vertoont. Ze wordt door Mechelaars vaak als de Gandhiwijk omschreven maar officieel maakt ze met de meer stadwaartse buurt Coloma (Hanswijkenhoek) deel uit van de wijk Tervuursesteenweg. De afbraak van de inmiddels al verouderde grote woonblokken, gestart in januari 2013, trad in 2016 in een volgende fase waarbij ook de feestzaal plaats dient te ruimen opdat de Ivo Cornelisstraat zou kunnen doorgetrokken worden.[1]

Aanpalende straten

Bezig met het laden van de kaart...

Mahatma Gandhistraat in de zogeheten Gandhibuurt (Mechelen)
De zijwegen die veelal tot de gebouwen met hun parkings voeren, dragen mede de naam van de hoofdbaan.
 • Tervuursesteenweg
 • Zijwegen aan het oostelijk stuk:
  • links 6 in- en/of uitritten, waarvan de eerste twee L-vormige terugleiden naar de Tervuursesteenweg, wijl de overige lussen vormen
  • rechts 3 in- en/of uitritten, onderling verbonden
 • Ivo Cornelisstraat
 • Zijwegen aan het westelijk stuk:
  • links 4 in- en/of uitritten, lussen vormend
  • rechts 2 in- en uitritten, doodlopend
 • Jubellaan

Openbaar vervoer

De straat/wijk is bereikbaar via de stadslijnen 1 en 7 vanuit het station van Mechelen en het centrum van de stad. Mahatma Gandhi is ook de eindhalte van deze buslijnen, sommige bussen rijden voort tot aan het zwembad van Hofstade.

Vertrekkend vanuit de Mahatma Gandhistraat, rijden de bussen naar het station en het centrum van de stad. Daarna gaat bus 1 richting Kretenborg en bus 7 rijdt naar de Tivolibuurt.

Filmlinks

Rommelmarkt in de Gandhibuurt
Afbraak in de Mahatma Gandhistraat
Global Fiesta 2012


—————————— Woonpunt Mechelen ——————————
Afbraak van de wijk- of feestzaal
—————————— Woonpunt Mechelen ——————————
Officiële inhuldiging van de nieuwe gebouwen


Bronnen

 1. Eerste appartementsblok in Gandhiwijk tegen de vlakte. Radio Reflex (2016-04-11) Nagezien 2016-04-21.

Voetnoten