Magic Palace

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A former dance hall in Mechelen

De Scala en vanaf 1930 de Magic Palace was een eermalige danszaal te Mechelen in de Goswin de Stassartstraat, recht tegenover de Heembeemd.

Geschiedenis[bewerken]

In 1552 was er in het Sint-Jozefshuis in de Goswin de Stassartstraat een weeshuis gevestigd voor meisjes. Dit weeshuis veranderde in 1829 tot een textielfabriekje en in 1889 werd het pand tot dancing Scala omgebouwd door bouwmeester van Haezendonck in opdracht van de nieuwe eigenaar J. Deprez. Deze verving in 1902 het gaslicht door elektrisch verlichting. In de Scala was een dansorgel van het Parijse huis Gavioli geïnstalleerd, welk in 1908 vervangen werd door een orkestorgel van het Parijse huis Marenghi.

De Scala hield het uit tot 1930 en veranderde toen in dancing Magic Palace. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in de Magic Palace de Diensten van de Rantsoenering gevestigd. Tijdens een bombardement van V1-bommen op het nabijgelegen Sint-Elisabethziekenhuis werd de Magic Palace zwaar beschadigd. Het pand werd gesloopt en niet meer heropgebouwd. Op die locatie verscheen een autogarage.

Andere dansgelegenheden[bewerken]

Andere dansgelegenheden in Mechelen waren dancing Alcazar op de Mechelse Botermarkt, de Beethovenkelder op de hoek van de Van Beethovenstraat met het Zwaanstraatje en de Club Revue in de Michiel Coxiestraat.

Beeldbank[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]