Louis Van Zeir

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Photographer from Mechelen
Opsinjoorke - foto Louis Van Zeir

Louis (ook Lode of Lodewijk) Van Zeir, geboren in 1899 en overleden in 1986, was een fotograaf uit Mechelen.

Louis Van Zeir werkte als bureelhoofd op de dienst Bevolking van de stad Mechelen. Naast zijn werkzaamheden trok hij vaak op pad om zijn favoriete Mechelse plekjes te fotograferen, waaronder de Sint-Romboutstoren, het Mechelse begijnhof en de Dijle.

In de regionale beeldbank Mechelen vindt men foto’s van Louis Van Zeir, uit 1939, als vliegtuigspotter op de Mechelse Sint-Romboutstoren.

Koninklijke Mechelse Fotokring[bewerken]

Op 8 december 1924 zag de 'Mechelse Fotokring' het daglicht met als doel amateurfotografen de gelegenheid te geven zich bij te scholen onder het toezicht van gevorderde fotografen. Sinds 1953 mag de titel 'Koninklijke Mechelse Fotokring' (KMF) gevoerd worden. Louis Van Zeir was één van de medestichters en bleef er jarenlang voorzitter (en later ere-voorzitter) van.

In december 1979 vierde de Koninklijke Mechelse Fotokring zijn 55-jarig bestaan met een evenement onder de naam 'Retrospectieve Lode Van Zeir'.

Publicaties[bewerken]

Op het titelblad van het januarinummer uit 1948 (17e jaargang) van De Belleman, orgaan van het Davidsfonds, prijkte de door Van Zeir gemaakte foto van Het Boetekruis te Mechelen. Andere van hem werden gebruikt in het boekje Mechelen, de Heerlijke[N 1] van Korneel Goossens, dat eveneens is uitgegeven als Mecheln, die Erhabene  ![1] en Malines, aux cent cloches.[2] Ook werkte Van Zeir mee aan het in 1983 verschenen boek Mechelen - Over mensen en dingen van Marcel Kocken.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Goosens, Korneel; ontwerp: Léonard, Jos. Mechelen, de Heerlijke (reeks Dietse Landschappen en Steden nr. 4). Wiek-op, Brugge (1951). (54 pagina's, 17 x 22,5 cm) - Opnamen van Lode Van Zeir