Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Leest

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif The village of Leest in the municipality of Mechelen
Gemeentehuis en onderwijzerswoning in Leest
Sint-Niklaaskerk in Leest

Leest is een deelgemeente van Mechelen, gelegen aan de Zenne. Het is een landbouw- en groentenkwekersgemeente.

Geschiedenis

De oudste gekende sporen van menselijke bewoning gaan terug tot de eerste eeuw, waar in de 2e of 3e eeuw een Romeinse villa kwam te staan.[1]

'Kronieken van Leest' is een blog met veel interessante historische beschouwingen in 'Archief', echter zonder overzichtelijke inhoudstafel.

Gebouwen

De Sint-Niklaaskerk bewaart enkele waardevolle schatten. Behalve de geheel gerestaureerde kastelen 'Moyson' en 'De Mot' zijn het "Cruiningenhof", de "Steynemolen" en enkele oude hoeven te vermelden. De pastorie dateert van 1625 en het brughuis aan de Zenne, is een taverne uit 1783 waarin onder andere de fanfare "Arbeid Adelt" het licht zag.

Varia

Muzikale dorpsstrijd

Na de fusie met Mechelen eindigde een jarenlange politiek geladen dorpsstrijd tussen de 'Blekken' van fanfare Sint-Cecilia en de 'Sussen' van fanfare Arbeid Adelt. Meestal had de pastoor beslist wie voor- dan wel achteraan de processie van Leest stapten.[2]

Evenementen in Leest

Leest is vooral gekend door Posse Leest Jaarmarkt, dat elk jaar doorgaat op de tweede Paasdag. Vooral de markt met de dieren, waaronder runderen, is een publiekstrekker. Op 4 mei 2012 stierf Willy De Nies, voorzitter van Posse Leest.

Bekende mensen in Leest

Oud-tennisster Dominique Monami verblijft in Leest, net zoals gitarist Jean Blaute, die tevens meter en peter zijn van de Oxfam Wereldwinkel in de oude pastorie.

FC Telstar tot SK Rapid Leest

In november 2007 bracht Marcel van Hoof een boekje uit over de "Geschiedenis van voetbalclub SK Rapid Leest".

Bier van Leestse oorsprong

In juli 2014 bracht de Leestenaar Nathan Peeters zijn oorspronkelijk thuis ontwikkeld doch via zijn bedrijfje Brouwershof te Steynemolen bij 't Gaverhopke te Harelbeke gebrouwen bier Steynemolen op de markt.[3]

Lied

In 2014 bracht de Leestenaar Erwin Vloeberg (Soul4You) een ode aan de Sint-Romboutstoren naar aanleiding van het toenmalige Mechelse torenwijzerplatenreferendum.[4]

Guinness Book of Records

In februari 2016 kwam de speciale fiets van Jeff Peeters in het Guinness Book of Records. [5]

Externe links

Filmlinks


Bronnen

  1. Van Hoof, Marcel. 'Steynemolen' aan de Kapellebaan. Kronieken van Leest (2012-02-12). Nagezien 2014-07-12.
  2. De Nijn, Leo. Muzikant stopt ermee na 65 jaar. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2015-03-20). Nagezien 2015-03-22.
  3. De Nijn, Leo; Van Haezendonck, Sven. Leestenaar brouwt eigen bier. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-07-12). Nagezien 2014-07-12.
  4. Van Eycken, Erik. Leestenaar zingt lied over Sint-Romboutstoren. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-10-02). Nagezien 2015-03-22.
  5. GvA - Jeffs fiets is officieel zwaarste van de wereld