Kruidtuin

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif City park in Mechelen
Beeldje ‍'Adolescence - ma fille'‍ (Hendrik Van Perck)
in de Mechelse Kruidtuin

Bezig met het laden van de kaart...

De Kruidtuin en zijn drie ingangen:
Bruul, Pitzemburgstraat en Volmolen

De Kruidtuin (of gemeenzaam de Botanique van het Franse jardin botanique) van Mechelen is een stadspark met (beperkte) botanische tuin. Het park ligt langs de Dijle, omhelst enkele vijvers en telt heel wat verschillende boomsoorten. In de zomer vindt er wekelijks een Parkpopconcert plaats.

Er is ook een echte kruidentuin aanwezig, met aldaar Joseph Tuerlinckx' standbeeld van Rembert Dodoens.

De stad Mechelen heeft er tevens een aantal serres waar de Groendienst planten kweekt voor de bloembakken in de binnenstad.

Geschiedenis[bewerken]

In 1220 schok de familie Berthout een stuk grond bij de Fonteinbrug aan de Commanderij van Pitzemburg.

Aan de Bruul werd de in 1277 opgetrokken kapel vergroot in gotische stijl in 1451. Kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle werd er in 1561 plechtig ontvangen alvorens hij in de Sint-Romboutskathedraal de troon van het in 1559 opgerichte aartsbisdom Mechelen ging bezetten. In verbinding met de kapel werd in 1664 een poortgebouw geplaatst. Na verbeurdverklaring onder Frans bewind, werd de kapel in 1822 verkocht en volledig gesloopt. Met materiaal van het in 1836 afgebrokentpoortgebouw werden er twee ingangspaviljoentjes gebouwd en een paar korte zuilen neergepoot. De bij Franse confiscatie in 1794 overgebleven barokke woongebouwen werden door de Stad in 1827 gekocht, vanaf 1832 voor onderwijs benut en in 1881 in staatsbezit omgevormd tot Koninklijk Atheneum Pitzemburg.

Die aankoop door de Stad omvatte ook het acht hectaren grote domein, dat in bruikleen gegeven werd aan de Société Royale d'Horticulture, die er een 'Engelse tuin' met vijvers en een bruggetje, dreven tussen uitheemse boomsoorten en een kruidentuin aanlegde en een orangerie met glazen serre opzette. De aldus ontstane Botanique, nog immer zo genoemd door veel Mechelaars, werd na de Eerste Wereldoorlog een openbaar park. In 1960 verdween de complete orangerie.

Bomen[bewerken]

In de Kruidtuin staan een 46-tal boomsoorten, waarvan 4 families de helft van het totale bomenbestand vertegenwoordigen. De esdoorn en de linde zijn (met 115 stuks) de meest voorkomende. Ook staan er een vijftal monumentale rode beuken, waarvan de solitaire rode beuk op het grasveld bij de ingang via de Bruul het meest in het oog springt. Deze beuk is meer dan 150 jaar oud en heeft een stamomtrek van ruim 4 meter. Er groeien nog enige bomen met een stamontrek van 4 meter en een dertiental met een van 3 meter. Enkele van de minder frequent voorkomende boomsoorten zijn de Amerikaanse paardenkastanje, de gele pavia (Aesculus flava), de Japanse notenboom (Ginkgo bilob), de vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia), de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en de tulpenboom (Liriodendron tulipiferum).

Door de jaren heen is de botanische diversiteit echter sterk afgenomen.

Boomverzorging[bewerken]

Een geluidstomograaf wordt ingezet bij bomen met ernstige gebreken aan stamvoet, stam of kroondelen. Rond de stam van de boom worden twaalf geluidssensoren aangebracht. Deze sensoren tasten de boom af met korte klopjes. Aantastingen of gebreken geven andere geluidssignalen dan gezonde houtdelen. Met behulp van een computerprogramma wordt de snelheid van de signalen vertaald naar een 2D-kleurweergave. De analyse van de meetresultaten geeft inzicht in de kwaliteit en samenstelling van het hout en brengt aantastingen en/of andere gebreken in de houtstructuur aan het licht. In tegenstelling tot traditioneel onderzoek brengt de geluidstomograaf geen schade toe aan bomen.

Varia[bewerken]

  • De Dienst Archeologie van de Stad Mechelen is gehuisvest in de Kruidtuin en ook de werkgroep Vrienden van de Kruidtuin helpen mee bij het beheer ervan, dankzij de steun van vrijwilligers.
  • De Mechelse thrillerauteur Luc Deflo gebruikte de Kruidtuin als achtergrond in zijn verhaal ‍'Kortsluiting'‍
  • De 19e-eeuwse romantisch pittoreske boogbrug aan een van de vijvers noemde men wel eens "brug van de liefde". Na tien jaar sluiting voor het publiek wegens bouwvalligheid werd ze gerestaureerd en in het nog prille zomerseizoen 2014 heropend.[1] In de winter 2014 ‍-'15 volgde een heraanleg van de vijvers.[2]
  • De ingangspaviljoenen langs de Bruul worden wel eens ‍'de aubetten'‍ genoemd,[3] zoals in het interbellum soms ook krantenkiosken,[4] naar een (verouderd) Frans woord voor een militaire wachtpost.[5]

Contact[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Stadspicknick in de Kruidtuin
Kinderrechtenstoet in de Kruidtuin


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Brug van de liefde is weer open na restauratiebeurt. Het Nieuwsblad (2014-07-04) Nagezien 2016-06-09.
  2. Kruidtuin krijgt nieuwe vijvers. Gazet van Antwerpen (2014-11-20) Nagezien 2016-06-09.
  3. Stad geeft paviljoenen aan Kruidtuin in concessie. Gazet van Antwerpen (2015-04-17) Nagezien 2016-05-06.
  4. 1936: het jaar dat Humo op de wereld kwam. Humo (1979-01-04). Nagezien 2016-05-06.
  5. (fr) Aubette. Wiktionnaire. Nagezien 2016-05-06.

Voetnoten[bewerken]