Korenmarkt

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Triangular market square in the city centre
De Korenmarkt, gezien van bij de Spiegelstraat

Bezig met het laden van de kaart...

Korenmarkt traject per auto 3,2 ‍km vanaf Grote Markt: 8 ‍ ‍x ‍verkeerslicht

Bezig met het laden van de kaart...

De Korenmarkt

De Korenmarkt in Mechelen is het plein dat de kernplaats was toen een houten palissade de nederzetting nog tot de zuidelijke Dijleoever had beperkt. De benaming 'Korenmarkt' werd teruggevonden vanaf de 13e eeuw. In 1851 werd dit plein officieel 'Graanmarkt' geheten doch later opnieuw Korenmarkt. Eind 2011 werd het grondig heraangelegd.

Komende van de Brusselpoort aan het einde van de Hoogstraat, vanaf de Moensstraat,[N 1] vormt een geleidelijke verbreding van de straat de driehoekige Korenmarkt. Zijstraten zijn links de Spiegelstraat en rechts de Ziekeliedenstraat. Aan het einde ligt het kruispunt van AdegemstraatOnze-Lieve-Vrouwestraat met rechtdoor de Guldenstraat, welke op het noordelijke stadscentrum uitgeeft.

De aloude centrale as Korenmarkt - Grote Markt[bewerken]

Via de Guldenstraat kan men over de Hoogbrug de IJzerenleen bereiken en dan, wettelijk slechts per fiets of te voet via de Steenweg (of parallelle verkeersvrije Beenhouwersstraat) en de Schoenmarkt, de Grote Markt.

Een blokkade aan de Steenweg belet gemotoriseerd verkeer vanaf de nabije Korenmarkt rechtstreeks de Grote Markt te bereiken. Daartoe dient men via de Adegemstraat de vesten te volgen om doorheen de Sint-Katelijnestraat tot in de door Vinci beheerde parkeergarage te raken aan de westzijde (de enige bereikbare) van de Grote Markt. In omgekeerde richting is tussen 11 en 18 uur de IJzerenleen autoluw en de af te leggen weg nog groter: 3,16 km (zie kaartje) of 8 keer langer dan per fiets.

Vestigingen[bewerken]

Een 13e-eeuws Lakenhuis was tijdens de 15e eeuw het Hof van Schoofs, tot het naar het einde van die eeuw toe gekocht werd door een koopman naar wie het pand Huis Den Duytsch genoemd werd. In de 16e eeuw liet een wijnhandelaar er een torentje bijbouwen en in de 17e eeuw was het een gildenhuis onder de naam Hof van Sint-Joris. Dit werd enkele jaren voor de Eerste Wereldoorlog nog verfraaid door Philippe Van Boxmeer en opnieuw in het begin van de jaren 1980. Tijdens de twintigste eeuw was het vooral gekend als het Huis Hertsens, een ijzerhandel.[1]

Naast Den Duitsch staat het oude De Clippel, een voormalig klokkengietershuis. Ook aan overzijde bevinden zich welbekende historische handelspanden.

Al jaren is op het plein Frituur Korenmarkt. Eind 2012 stopte muziekwinkel De Monte, welke vroeger in de Adegemstraat gevestigd was geweest, al zijn verkoopsactiviteiten.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Vernieuwde Hoogstraat / Korenmarkt
Korenmarkt Zomert (2011)
Gildenhuis van de Oude Kruisboog


Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, p. 282 e.v.
  1. Lakenhuis en Hof van Schoofs (ID: 3499). De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Inventaris Onroerend Erfgoed. Nagezien 2014-01-20.

Voetnoten[bewerken]

  1. Een stadsplan van 1936 (Regionale Beeldbank Mechelen SME001006011) toont net tegenover de Moenstraat een smal en kort doodlopend steegje, Vuurpanstraatje genaamd. Het kwam noch voor op het kadasterplan van Popp (1858) noch op een stadsplan van 1901 en evenmin op een van 1942.