Kor Van der Goten

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Singer from Mechelen

Bekend als Kor Van der Goten,[1] wordt Cornelius Van der Goten, geboren te Mechelen op 21 april 1931 en overleden te Antwerpen op 28 januari 1983, beschouwd als één van de grondleggers van het Vlaamse chanson, naast onder anderen Miel Cools, Antoon De Candt [2] en Hugo Raspoet.

Antwerpen[bewerken]

De familie Van der Goten verhuisde kort na Kors geboorte naar Antwerpen maar na zijn humaniora, een studie aan het Antwerps conservatorium en een scholing in Gregoriaanse koorzangen en kathedraalmuziek, keerde Kor terug naar Mechelen om aan het Sint-Jozefseminarie zijn einddiploma van wijsbegeerte te behalen.

Carrière[bewerken]

In de lente van 1954 zagen een vijftal chansons het levenslicht en in 1955 toerde Van der Goten rond met een twintigtal zelfgeschreven liedjes.

In datzelfde jaar ontmoette hij Filip de Pillecyn, die hem voorstelde om een platenmaatschappij aan te spreken, zoals Philips Records of het Nederlandse Pocketplaat, dat een eigen beheerplatenlabel was van Jo Van Eetvelde, die voluit de kaart trok van Vlaamse chansonniers.

In 1958 startte hij in ‍'De Koperen Haan'‍ te Antwerpen zijn 'Avonden met Kor Van der Goten'.

Bob Boon begeleidde hem in 1959 naar de televisie, waardoor de carrière van Kor Van der Goten een vlucht vooruit nam.

Filmlinks[bewerken]

Meisje hang niet door het venster
Kor Van der Goten – (louter klank)
Kind op het tapijt – Kor Van der Goten
In een aflevering van Tienerklanken
Prelude – Kor Van der Goten
In Tienerklanken, 1974


Bronnen[bewerken]

  1. • Van Mossevelde, Pol. Kor Van der Goten. De geboorte van het Vlaamse chanson (1954-1969). Muziekarchief. Nagezien 2019-03-30.
    Biografie Kor Van der Goten. Muzikum. Nagezien 2019-03-30.
  2. Van Mossevelde, Pol. Antoon De Candt. De geboorte van het Vlaamse chanson (1954-1969). Muziekarchief. Nagezien 2019-03-30.

Voetnoten[bewerken]