Koningin Astridlaan

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Section of the ringway formed by the course of the former city walls of Mechelen
De Koningin Astridlaan, gezien vanaf de Olivetenvest

De Koningin Astridlaan in Mechelen is een deel van de kleine ring. Zij begint aan het kruispunt bij de voet van het viaduct aan de Olivetenvest en wordt door de Brusselpoort gescheiden van de Van Benedenlaan.

Een middenberm scheidt de hoofdbaan, met in elke richting 2 rijvakken. Afgeschermd door een rij lage bomen ligt aan iedere straatkant voor de plaatselijke bewoners een extra rijvak, van nabij de begin- en eind­kruispunten. Wegens de afstand tussen die laatsten, is er een voet­gangers­over­steek­plaats aan de Korte Pennincstraat naar de locatie van een eertijdse fabriek, met manueel bediende verkeers­lichten. Die aan de Monseigneur Van Nuffelstraat worden door de Mechelse brandweer geactiveerd om vlot uit te rijden.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk langsheen de vroegere stadswal, heette dit traject tussen de toenmalige Adegempoort en de huidige Brusselpoort Kapucienen- of Kapucijnenvest, naar die minderbroeders met een domein dat eraan grensde.[N 1] Lang nadat de versterkingen verwijderd werden en ze tijdelijk ook 'Boulevard des Capucins' geheten was geweest, werd ze een deel van de hoofdverbinding Antwerpen - Brussel, tot autosnelwegen in gebruik kwamen. Tijdens het interbellum was ze hernoemd geraakt, eerst tot Woodrow Wilsonlaan naar de Amerikaanse president die in juni 1919 Mechelen bezocht en in 1920 de Nobelprijs voor de Vrede 1919 ontving, tenslotte naar onze dramatisch overleden Koningin Astrid. De 'macadam'-middenbaan met aan weerszijden flankerende majestueuze ranke populieren en lommerrijke wandelpaden, verdwenen in de 'Koning Auto'-sixties voor verbreding tot de huidige dubbele asfaltbaan.

Etageterrassen met smeedijzeren sierhekken en étage-erkers kenmerken de herenhuizen uit het einde van de 19e eeuw, al raakten sinds de jaren 1960 reeds vele door appartementenblokken van 6 tot 8 verdiepingen vervangen. Ditzelfde lot onderging de gemeentelijke meisjesschool met tevens gemengd kleuteronderwijs. Daar tegenover was de begrafenis­onderneming Van den Branden gevestigd.[N 2] Aan die buitenkant van de vest, langsheen de iets noordelijkere flauwe bocht tegenover de Korte Pennincstraat, viel de enorme voorgevel van Comet in Expo'58-stijl op, tot hij in 2015 werd afgebroken nadat dit bedrijf uit Mechelen verdwenen was. Hugo Victor refereert aan de binnenzijde van de vest niet naar een schrijver, maar is de winkel van onder meer speelautomaten.

De Koningin Astridlaan bezit ventwegen, één in elke rijrichting. Ook de Speecqvest bezat, tot in het recente verleden, deze zijwegen, parallel aan de Mechelse ring.[1]

Aanpalende straten[bewerken]

Adegemstraat links - Battelsesteenweg rechts

Hoogstraat links - Brusselsepoortstraat rechts

Filmlinks[bewerken]

Trajectcontrole Mechelen, interview schepen Vandersmissen


Externe links[bewerken]

Foto's:

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Een molen uit de tweede helft van 16e eeuw en naar verluidt horend tot het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis, zou bij zijn afbraak in 1788 de enige windmolen in de binnenstad geweest zijn: tegen de vestmuur op de Molenberg, een verhoging die in 1864 verdween toen de stadsgracht er gevuld werd, aan het einde van de Korte Pennincstraat. Die had Molenstraat geheten en de vest tussen die straat en de Brusselpoort had als Molenvest bekend gestaan. Bron: Blogger 'Sponske' (pseudoniem). 1. Koningin Astridlaan. SeniorenNet (2014-04-25); 2. Waar stond... (2009-08-01) Beide nagezien 2016-03-22. Een windmolen op een Molenberg aan een Molenstraat stond ooit aan 't Veer nabij de Onze-Lieve-Vrouw ter Engelenschool. Bron: Thaborstraat (ID: 113764). Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed. Nagezien 2016-03-22.
  2. Van den Branden was een eermalig verhuurbedrijf van koetsen met koetsier, dat op begrafenissen was toegespitst geraakt. Bron: Foto uit de oude doos: Begrafenissen Van den Branden. Stadarchief Mechelen. Nagezien 2012-11-27. (Deze foto is niet aan de Astridlaan).