Kolveniersgilde

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Present-day evocation of the historical Kolveniers Guild in Mechelen
Gildenjuweel anno 2007

De Kolveniersgilde in Mechelen heeft als doel, de aloude tradities en geplogenheden van de stedelijke schuttersgilden in ere te herstellen binnen de folklore van de stad. Dit doet de schuttersvereniging door zich historisch en cultureel te herbronnen en de verworven kennis om te zetten naar de mogelijkheden en eisen van de moderne tijd.

De historische werking bestaat uit het houden van een tweejaarlijkse Coninckxschieting, het schieten naar de ‍'maentscheuten'‍,[N 1] het deelnemen aan gildenfeesten en optochten, het organiseren van een Mechels schuttersgildenjuweel, enz. Daarnaast baat de Kolveniersgilde een moderne schietstand uit. De gilde beheert ook een documentatiecentrum, een archief en een museum.

De Coninckxbreuck, ketting van de gilde[bewerken]

De ketting is samengesteld uit zilveren (925/000) schakels van twee aan elkaar verbonden bourgondische vuurslagen, waarop tweemaal het Mechelse stadswapen is afgebeeld.

In de twee kleine schilden, die in de 'Coninckxbreuck' zijn gemonteerd, zijn respectievelijk Sint-Christoffel, patroonheilige van de gilde, en een distel afgebeeld. Sint-Christoffel werd als patroonheilige van de Kolveniersgilde verkozen wegens zijn uitzonderlijk grote gestalte, zijn kracht en zijn zelfopoffering. Hij stond dus symbool voor de grote draagkracht van de gilde en de solidariteit, in goede en kwade dagen, tussen de gildenbroeders en hun familieleden. De distel symboliseerde de eeuwigheid van de Kolveniersgilde: de plant heette immers onuitroeibaar, al zijn bepaalde varianten heden bijzonder beschermd.

Schild van de gilde[bewerken]

Op het centrale grote schild, dat aan de ketting hangt en als borstplaat dienst doet, is de naam van de gilde, de datum van de eerste schriftelijke vermelding en haar wapenschild gegraveerd. Op twee gekruiste lontroeren een Bourgondische vuurslag, vlammen uitstralende en bekroond met een bloeiende disteltak. Aan de borstplaat hangt de ‍coninckxvogel'‍, gesculpteerd in 925/000 zilver, +/- 8 centimeter groot, deels verguld, gerhodineerd, gepatineerd en voorzien van meester- en gehaltestempel.

Contact[bewerken]

Mechelse Kolveniersgilde vzw
Contactpersoon: Jan Severyns
  Adres: Grote Nieuwendijkstraat 433, 2800 Mechelen
  Tel: 015 / 55 43 98
E-mail: [email protected]
Website: www.kolveniersgilde.be

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. De Erfgoedcel vermeldt "het schieten naar de 'Maentscheuten'", zonder verklaring. 'Maent' betekende eventueel 'maan', gewoonlijk 'maand', of 3e persoon enkelvoud van '(ghe)maenen', (aan)manen. Waarom in de maand geoogste scheuten zouden beschoten worden, lijkt onduidelijk. Vermoedelijk bedoelt men wat de Kolveniersgilde in haar activiteitenkalender "kleischieten [...], meestal, de laatste zondag van de maand" noemt.