Klakkenhuizeke

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Former little hatshop in Mechelen
Het Klakkenhuizeke

‍'t Klakkenhuizeke, noemde elke Mechelaar de voormalige hoedenwinkel in de aanbouw op de Schoenmarkt tegen het Schepenhuis.

Proloog

Aanvankelijk[N 1] was die aanbouw een zoutopslagplaats. Ze raakte opgedeeld in vier winkeltjes, die nog voor de Eerste Wereldoorlog werden teruggebracht tot twee: een bloemen- en een horlogeszaak - vandaar de nog steeds twee deuren tot het winkelpand. In die tijd lagen de vensterdorpels laag tegen de straatstenen en de uitbaters woonden in de kelder.

Zes decennia 'klakken'

Na de Tweede Wereldoorlog werd de hele breedte benut door de familie Dewael voor de verkoop van hoeden, petten ('klakken' in mooi Vlaams) en handschoenen: kwaliteitswaren die men op maat kon laten maken. Sinds 1978 huurde een hoedenverkoopster met een prachtig Brussels accent, mevrouw Lemesre, de winkel. In de vroege eenentwintigste eeuw was het Klakkenhuizeke een pittoresk toonbeeld van gewaardeerde ouwerwetse gedegenheid.

Sluiting

Portret van Rombout Heyns, alias Smets,
alferis (eig. vendelier en vaandeldrager) der kolveniers
voor het Schepenhuis, waarin toen hun gildenkamer,
met reeds de gelijkgrondse aanbouw
die later ‍'t Klakkenhuizeke genoemd werd.
Stadsbezit. Geschilderd tussen 1625 en 1680,
mogelijk door Jan Verhoeven.

Na de dood van de eigenares gebleven vroegere uitbaatster, zetten haar drie dochters het pand begin 2007 te koop.
Uit de vele reacties bleek dat de uiteindelijke sluiting in maart 2008 van het alomgekende Klakkenhuizeke, de Mechelaars niet onberoerd liet.

‍'Alle mensen die hier dinsdag binnenkwamen, hadden het erover. "Allez, ge zijt bijna weg", zeiden ze. Veel klanten vonden het jammer'‍, vertelde Dominique Lemesre (55). Zij baatte de hoedenwinkel al dertig jaar uit. ‍'Er wandelde zelfs een man binnen om te vragen of hij geen petitie moest starten. Iemand anders had me zijn winkelpand op de Grote Markt te huur aangeboden. Maar de hoedenwinkel hoort in 't Klakkenhuizeke thuis, hé. Nergens anders!'‍

Mevrouw Lemesre legde zich evenwel neer bij de beslissing.

‍'Zelf vind ik het ook triestig. Het is een stukje geschiedenis dat uit Mechelen verdwijnt. Maar het is natuurlijk de nieuwe eigenaar zijn goed recht om 't Klakkenhuizeke in te vullen naar zijn wens.'‍ Klanten op zoek naar een hoed van Lemesre, kunnen terecht in haar Brusselse winkel in de buurt van de Koninklijke Muntschouwburg: ‍'Ik zal hen daar graag verwelkomen. Aan elke klant die binnenkomt, vraag ik het adres. Zo kan ik iedereen op de hoogte houden.'‍

Epiloog

Het Klakkenhuizeke werd een immobiliënzaak, tot het in maart 2016 omgevormd werd tot Bar Klak, een take-away.[1]

Externe links

Bronnen

  1. Bar Klak opent in Klakkenhuizeke. Gazet van Antwerpen (2016-03-19) Nagezien 2016-03-21

Voetnoten

  1. De Gazet van Antwerpen noemde 't Klakkenhuizeke in 2007 "het bijna tweehonderd jaar oude gebouw". Zulke lage aanbouw werd er echter reeds bijvoorbeeld in de 17e eeuw geschilderd.