Klakkenhuizeke

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen

Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif Former little hatshop in Mechelen
Het Klakkenhuizeke

Het Klakkenhuizeke, gelegen aan de Schoenmarkt in Mechelen, was een begrip. Oorspronkelijk was dit gebouwtje een zoutdepot.

Maar elke Mechelaar kende het huisje, dat tegen het Schepenhuis was aangebouwd, als een gedegen hoedenwinkeltje.

In maart 2008 verdween het winkeltje.

De hoedenverkoopster, mevrouw Lemesre (een dame uit het Brusselse met een prachtig accent) verkoopt haar hoeden nu in haar winkel in Brussel (Buurt van de Koninklijke Muntschouwburg) en in haar winkel in Antwerpen.

Inhoud

Geschiedenis

Aanvankelijk was het Klakkenhuizeke in Mechelen een Zoutopslagplaats en veel later waren er vier winkeltjes.

Voor Wereldoorlog I werden de vier winkeltjes teruggebracht tot twee winkeltjes, waaronder een winkeltje voor bloemen en een winkeltje met horloges. Vandaar ook dat er nog steeds twee deuren te vinden zijn in het winkelpand.

Ook liepen in die tijd de vensters tot op de grond en woonden de vroegere uitbaters in de kelder.

Mechelaars betreurden de sluiting

De sluiting van 't Klakkenhuizeke aan museum Schepenhuis liet de Mechelaars niet onberoerd. Dat bleek uit de vele reacties.

"Alle mensen die hier dinsdag binnenkwamen, hadden het erover". "Allez, ge zijt bijna weg", zeiden ze. "Veel klanten vonden het jammer", vertelde Dominique Lemesre (55). Zij baatte de hoedenwinkel, in de aanbouw van het Schepenhuis, al dertig jaar uit. "Er wandelde zelfs een man binnen om te vragen of hij geen petitie moest starten. Iemand anders had me zijn winkelpand op de Grote Markt te huur aangeboden. Maar de hoedenwinkel hoort in 't Klakkenhuizeke thuis, hé. Nergens anders !"

Mevrouw Lemesre legde zich neer bij de beslissing. "Zelf vind ik het ook triestig. Het is een stukje geschiedenis dat uit Mechelen verdwijnt. Maar het is natuurlijk de nieuwe eigenaar zijn goed recht om 't Klakkenhuizeke in te vullen naar zijn wens", zegde Dominique. Klanten die op zoek waren naar een hoed van Lemesre kunnen in de toekomst terecht in de winkels in Brussel en Antwerpen. "Ik zal hen daar graag verwelkomen. Aan elke klant die binnenkomt, vraag ik het adres. Zo kan ik iedereen op de hoogte houden."

Nieuwe adres

Externe Links

Persoonlijke instellingen
View and edit namespaces data
Varianten
Handelingen
Navigatie
Tools
Share
In English
Hulpmiddelen