Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Jazzzolder

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif Jazz club at Mechelen
Lynn Cassiers in de Jazzzolder

De vzw Jazzzolder in Mechelen is een privé-club die twee keer per maand een concert organiseert. Gemiddeld vinden zo’n 50 tot 70 jazzliefhebbers de weg naar de club, die verscholen lag op de zolder van de voormalige Refugie van de abdij van Grimbergen en nu zijn werking verder zet in de nieuwe locatie op de Wollemarkt. Het publiek bestaat deels uit leden, deels uit occasionele bezoekers die een daglidgeld betalen.

De concertagenda, die afwisseling aan kwaliteit paart, wordt bekend gemaakt via de website (waar de grotere websites tal van foto's van muzikanten komen zoeken voor hun eigen site, zie bv: www.jazzinbelgium.com/musician/jokke.schreurs), electronische nieuwsbrieven (waarvoor dagelijks nieuwe inschrijvingen binnenkomen) en telkens opnieuw ontworpen flyers en affiches (die ondertussen gegeerde collectoritems geworden zijn).

Heel wat gevestigde namen van de Belgische jazzscène hebben reeds op het sfeervolle podium gestaan. Toch ligt de nadruk vooral op jonge, talentvolle muzikanten die in de Jazzzolder de ideale plek vinden om te debuteren en/of te experimenteren.

Behalve het organiseren van concerten heeft de vzw Jazzzolder zich nog een ander doel gesteld: het sensibiliseren voor voornamelijk Belgische jazzmuziek van het publiek, in de beginfase vooral dertig-tot vijftigplussers, maar hoe langer hoe meer vindt de jeugd de weg naar de jazzzolder. Lage lidgelden zijn slechts één middel om dit objectief te bereiken. Voorts streeft de club naar samenwerking met het Mechelse muziek-en verenigingsleven. Zo was de Jazzzolder in 2004 en 2005 actief betrokken bij de eerste twee edities van "Jazzathome", georganiseerd door de Jonge Kamer Mechelen, een unieke muziekhappening die in heel Mechelen weerklank heeft gevonden, en worden sinds 2007 de volgende edities door de Jazzzolder zelf georganiseerd, in samenwerking met de Jonge Kamer Mechelen en met het Cultuurcentrum.

Verhuis

Op vrijdag 10 november 2006 echter verzamelden de talrijke jazzliefhebbers, voor een laatste keer, op de vertrouwde zolder. Noodgedwongen moesten ze deze prachtige locatie verlaten.

Vrijdag 24 november vond het eerste concert plaats op de nieuwe locatie, die gesitueerd is in een oude kapel op het Sint-Romboutskerkhof (huisnummer 2), in het Mechelse stadscentrum.

De vzw Contour (videokunsten) was graag bereid onderdak te verlenen, want jazzmuziek en videokunst opende creatieve perspectieven.

De nieuwe locatie oogde totaal anders, maar daarom niet minder sfeervol. Centraal gelegen, omringd door parkeerplaatsen, zonder halsbrekende trappen, een ruim podium, een afzonderlijk café waar naar believen kan gepraat worden waren enkele nieuwe troeven.

Het werd, voor iedereen, wennen aan een Jazzzolder op het gelijkvloers. De nieuwe locatie bood echter ook de ruimte en de mogelijkheden om de club verder uit te bouwen.

De eerste reacties op de nieuwe Jazzzolder waren positief en lovend en ook de muzikanten waren enthousiast over het nieuwe podium.

Weetjes

Er wordt o.a. Carolus Classic geserveerd en ook geuze en kriek van Girardin (puur artisanaal).

Externe links

Filmlinks