Jan-Frans van Geel

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculptor from Mechelen
De Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk in Mechelen
door Joshua de Graeve

Jan-Frans van Geel, geboren te Mechelen op 18 september 1756 en overleden te Antwerpen op 24 januari 1830, was een Mechelse beeldhouwer.

Zijn werken ademen een sfeer uit van de late Vlaamse barokke traditie, maar Jan-Frans van Geel was zich wel bewust van de opkomende neoclassistische beweging, wat te merken is in bepaalde details van zijn religieuze werken.

Zijn leven[bewerken]

Hij was leerling, eerst van Willem Jacob Herreyns en later van de beeldhouwer Pieter Valckx. In 1784 werd Jan-Frans van Geel aangeduid als assistent-leraar aan de Kunstacademie in Mechelen en later gaf hij zelf les, zowel aan de academie in Mechelen als aan die in Antwerpen. Onder meer Louis Royer (1793 –1868), Pieter Jan Tambuyser (1796 –1859), Jean-Baptiste de Bay Jr. (1802 –1862), Willem Geefs (1805 –1883) en Joseph Tuerlinckx (1809 –1873) werden zijn leerlingen, alsook zijn eigen zoon Jan-Lodewijk van Geel, geboren te Mechelen op 28 september 1787 en overleden te Brussel op 10 april 1852, die ook beeldhouwer werd.

Zijn werken[bewerken]

Jan-Frans’ eerste belangrijke werken waren beeldhouwwerken van enkele heiligen en het altaar voor de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen. In 1810 paste hij de preekstoel aan die zich in de Jezuïetenkerk van Leliëndael bevond en in 1723 ontworpen was door Michiel van de Voort, om hem te kunnen gebruiken in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Eveneens bewerkte hij het mausoleum van kardinaal Thomas-Philip d’Alsace voor de Mechelse kathedraal.

In 1820 werd de preekstoel voor de kerk van Hofstade opgebracht en in het volgende jaar leverde hij, samen met Jan-Baptist van Hool (1769-1837), de preekstoel op van de Sint-Andrieskerk te Antwerpen.

In 1824 beeldhouwde Jan-Frans een flink aantal heiligenbeelden voor de Sint-Jacobskerk te Antwerpen en rond die periode voorzag hij ook de kerk van Eppegem en die van Keerbergen van een preekstoel, en deze laatste kerk meteen ook van gebeeldhouwde stoelboxen (les Stalles).

De biechtstoelen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn ook van zijn hand net zoals deze in de kerk van Geel, waar hij ook werkte aan religieuse panelen en aan de standbeelden van de Drie Theologische Deugden.

Ook in de Sint-Pieterskerk te Zemst vond men werken van Jan-Frans van Geel, waaronder de preekstoel, maar zijn zes 'Medailles' of 'Zegels' aldaar raakten reeds vernietigd.

Ook bestaan er nog een aantal terracotta modellen (enkel in voorbereiding) en een gesigneerde tekening van een preekstoel, te vinden in een Brussels museum alsook een serie ontwerpen voor religieuze projecten (Vleeshuis Antwerpen en Hof Van Busleyden). Ook zijn er veel niet-religieuze neoclassicistische werken te vinden in de musea van Brussel, Antwerpen en Mechelen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]