Jamaswapi Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A youth group in a Roman Catholic parish of Mechelen
Het logo van de jeugdbeweging

Jamaswapi Mechelen is een jeugdbeweging met lokaal in het parochiecentrum aan de Gebroeders Verhaegenstraat. Ze heeft geen connecties met andere jeugdorganisaties zoals Scouts, Chiro of KLJ en heet uitgezonderd de eerste week van de maand alle jongeren van 6 tot 17 jaar welkom 's zaterdagnamiddags van 14.00 tot 16.30 uur.

Het jeughuis organiseert activiteiten waaronder een kamp in juli van elk jaar en ligt aan de basis van het jeugdvoetbalteam VK Jamaswapi Mechelen.

Geschiedenis[bewerken]

De groepering is in 1961 ontstaan door de samenkomst van misdienaars van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, vooral om wat te voetballen maar ook het jaarlijkse zomerkamp stond in de belangstelling. Christelijke jongens van plaatselijke handelaars en vanaf 1972 ook meisjes kwamen de groep uitbreiden en meer activiteiten ontstonden. In 1974 gaven vier leden de samentrekking van hun voornamen, Jan - Mark - Swa - Piet, welke al aan hun discobar verleend was, ook door aan de voetbalploeg en hun favoriete jeugdbeweging. Wie in de daaropvolgende jaren deelnam aan een kamp, herinnert zich wellicht aalmoezenier Viskens, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijleparochie. Deze had eerder als onderpastoor reeds het 'kranske' van de Heilig Hartparochie bestierd en zou achteraf te Onze-Lieve-Vrouw-Waver pastoor Polleunis vervangen. Sinds 1988 is Jamaswapi een vzw, die inmiddels organisatorisch vertakt is volgens de diverse nevenactiviteiten.

Adres/Contact[bewerken]

  • Jamaswapi Mechelen — Gebroeders Verhaegenstraat 12, 2800 Mechelen
  • Hoofdleiding: Michel Verschaeren & Kristel Beckers — E-mail: [email protected]

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]