Jacques Van der Auwera

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Small entrepreneur from Mechelen

Jacob Van der Auwera, geboren Jacques te Mechelen op 4 mei 1856, was in deze stad een kleine zelfstandige en een met toenaam ‍'Mus'‍ populaire figuur.

Hij verdiende zijn loon als stoelmaker, maar in zijn weinige vrije tijd ging hij met een kruiwagen van straat tot straat met smoutebollen leuren.

Van der Auwera kocht zich een wafelkraam waarmee hij vanaf 1888 kermissen aandeed, vooral in de zomermaanden. Maar ook met nieuwjaar en bij de carnavalsfeesten kon men hem in zijn kraam vinden op de Grote Markt van zijn thuisstad. Zijn stadsgenoten spraken over 'het smoutebollenkraam van Zotte Mus‍'.(bron?)

Zijn echtgenote Amelie en hijzelf heetten beiden van beroep 'handelaars' bij het huwelijk van hun zoon Lodewijk Jozef (geboren Louis Joseph), 'suikerbakkersgast', in november 1899. Deze nam rond 1900 de zaak over maar zodus net als Jacob 'foorkramer' stierf hij reeds in 1905, slechts 27 jaar oud. Aldus moest Jacob ter wille van zijn 7 kleinkinderen die hem waren toevertrouwd, zijn taak heropnemen. In 1925 zette zijn kleinzoon Frans de activiteit verder, tot in 1937.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]