Hoviusstraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Street in Mechelen beguinage
De Hoviusstraat in Mechelen

De Hoviusstraat in Mechelen is een mooie oude straat in het Groot Begijnhof, met een nog vrijwel intact stadsgezicht.

Het nummer 1, op de hoek van deze straat met de Conventstraat, is het Dansynsconvent. Verder staat op nummer 23 het Convent van de Tien Geboden, in 1620 gesticht door aartsbisschop Matthias Hovius.[N 1][1] Het andere einde geeft uit op een achterpoort van de brouwerij Het Anker, met rechts een steeg: de Krankenstraat, naar een eertijds door de brouwerij opgekochte bouw 'De Kranken', waar in de middeleeuwen oude en zieke begijnen verzorgd en verpleegd werden.

Varia

  • Zie ook Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt.
  • In 2002 verscheen ‍'Verloren schapen, schurftige herders'‍ van Eddy Put en Craig Harline met de ondertitel: ‍'De helse dagen van bisschop Mathias Hovius 1542 - 1620'‍ bij het Davidsfonds, Leuven en SUN, Nijmegen.
    Het boek van 287 pagina's behandelt de misstanden en conflicten in de kerkprovincie onder aartsbisschop Hovius, beschreven als een verzameling uitgewerkte verhalen waarin mensen en menselijke zwakheden de hoofdrol speelden.[2]

Galerij

Bronnen

Voetnoten

  1. De voornaam van de te Mechelen in 1542 geboren en te Affligem in 1620 overleden aartsbisschop wordt sinds zijn tijd, onder meer in zijn publicaties, 'Matthias' gespeld; heden schrijven sommigen (alsook in het Engels) 'Mathias'. 'Hovius' was en bleef de gebruikelijke naam, de verlatijnsing van zijn familienaam 'Van den Hove'. Er waren predikanten Matthias Joannis Hovius (Mathijs Jansz Verhouf, 16e eeuw, allicht uit Delft) en Matheus Hovius (17e eeuw, in Loosdrecht) en Johannes Mathias Hovius was een later 17e-eeuwse drukker te Luik.