Hof van Palermo

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 15th century building with 16th century embellishments in Mechelen
Het Hof van Palermo en de Zakbrug, getekend door Alfred Ost

Bezig met het laden van de kaart...

Het Hof van Palermo, Zakstraat 18 te Mechelen, was oorspronkelijk een stadspaleis. Daarna werd het een afspanning, dan dienden er rijtuigen verhuurd en vervolgens tapijten geweven. Sinds 2003 hoort het aan het ABVV.

Geschiedenis[bewerken]

Gebouwd in 1476 in opdracht van Jan Carondelet, kwam het pand bij diens dood in 1500 aan zijn zoon Jan, de aartsbisschop van Palermo, kapittelkanunik van Sint-Donatus in Brugge en secretaris van Keizer Karel V. Uit die tijd stammen een aantal laatgotische gewelven, het vierkante bak- en zandstenen torentje met zadeldak in Vlaamse pannen en het voorgebouw aan de straatkant.

In 1807 was in het oude hof een afspanning: de Saele van Apollo.

In 1889 kreeg het pand onder de naam Den Posthoorn  een gewijzigde bestemming voor een rijtuigverhuurder.

In het begin van de twintigste eeuw kocht de Koninklijke Manufactuur De Wit het gebouw en bleef er tot in 1985 bedrijvig. Toen vond de vermaarde tapijtweverij de weg naar de Refugie van Tongerlo in de Schoutetstraat maar de eerdere vestiging diende nog een hele tijd als opslagplaats. Nadien gebruikte het Mechelse gerechtshof gedurende vrij korte tijd het gebouw als onderkomen voor de archeologische diensten van de Vlaamse gemeenschap.

In 2003 kocht het ABVV Mechelen-Kempen het Hof van Palermo over van de familie De Wit.

Bronnen[bewerken]

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, pp

Voetnoten[bewerken]