Hof van Kamerijk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The Mechelen Theatre House, a former palace
Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg in Mechelen is gelegen in de Keizerstraat naast de Sint-Pieters-en-Pauluskerk. Ze is ook bekend als het Paleis van Margaret[h]a van York en tegenwoordig wordt met Hof van Kamerijk teruggegrepen naar een nog oudere bestemming.

Geschiedenis[bewerken]

In de 15e eeuw werd het Hof van Kamerijk gebouwd, naar een ontwerp van Antoon Keldermans de Oudere. Hier verbleef de bisschop van Kamerijk wanneer hij in Mechelen te gast was.

In 1477 werd het Hof verkocht aan Margaret[h]a van York, de weduwe van Karel de Stoute. In 1480 liet ze de ontvangstzaal bouwen, van het toenmalige Hof de thans enige overblijvende ruimte : de Stadsschouwburg.

In 1487 kocht het Mechels stadsbestuur het pand om het te schenken aan de Habsburgse familie van Maximiliaan van Oostenrijk.

In het begin van de 17e eeuw werd het bezit van de aartshertogen Albrecht en Isabella die het in 1611 aan de jezuïeten schonken. Op die plaats werd een jezuïetenklooster gebouwd, waarvan de kerk, de toegangspoort en de kapel werden bewaard.

Varia[bewerken]

  • Op 29 oktober 2014 genoten in de stadsschouwburg 's namiddags zo’n 120 Mechelse bejaarden en kansarmen van het gratis concert Classic meets Boogiewoogie. Dankzij de Stichting Résonnance, de medewerking van het Sociaal Huis en enkele vrijwillige chauffeurs van Elite Ambulance uit Hofstade verschenen de Franse topmuzikanten Elizabeth Sombart ‍(fr) en Fabrice Eulry ‍(fr) op het podium. 's Avonds was het de beurt aan het grote publiek.[1]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Laureatenconcert conservatorium in de Stadsschouwburg


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Sillis, Marijn. Gratis concert voor Mechelse ouderen en kansarmen. Gazet van Antwerpen (2014-10-29). Nagezien 2019-03-28.

Voetnoten[bewerken]