Hof van Cortenbach

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A city palace in Mechelen
Hof van Cortenbach

<googlemap version="0.9" lat="51.024500" lon="4.476700" zoom="18" width="402" height="300"> (C) 51.024290,4.476560,Hof van Cortenbach </googlemap>

Het Hof van Cortenbach in Mechelen is een 16e-eeuws stadspaleis, dat toen behoorde aan de familie Cortenbach, die volgens sommigen van de Berthouts zou afstammen. Het is gelegen bij de Korenmarkt langsheen de Ziekeliedenstraat; vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat leidt het Cortenbachstraatje in de richting van het pand. Vooral sinds het einde van de 20e eeuw blijkt de aanhoudende en verregaande verkrotting ervan geregeld de aandacht te trekken. Na enkele gedeeltelijke instortingen kocht de Stad het pand in 2013.

Geschiedenis[bewerken]

Het Hof van Cortenbach is vermoedelijk een creatie van de Mechelse bouwkundige familie Keldermans die ook meewerkte aan de bouw van de Sint-Romboutskathedraal.

In 1568 verbleef er Juliano Romero, een berucht trawant van de al nog beruchtere Hertog van Alva. In 1641 werd het gebouw eigendom van het Gilde van de Jonge of Kleine Voet-of Kruisboog. Een gedeelte werd in 1648 verkocht aan Nicolaas van Gemen, die op zijn beurt het eigendom in 1673 aan Petrus Scheppers verkocht.

In 1818 werd deze huizing de Afspanning Frankfort, bij oudere Mechelaars nog bekend, daar ze tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog bestond. In Frankfort was in 1896 de Werkbeurs van de Meestermeubelmakersbond gevestigd.

Het gedeelte dat de Kruisboogschutters in hun bezit hielden, kreeg in 1660 op de puntgevel een Sint-Joris te paard, een werk van beeldhouwer Lucas Fayd'herbe.

In 1798 werd Sint-Joris zowel van z'n paard als van de gevel gehaald en onze Franse Bevrijders verkochten het gildenhuis als nationaal goed. In 1843 brandden dak en hoge gevel af.

Heden[bewerken]

Van dit oude Hof van Cortenbach blijft dus waarschijnlijk niet veel origineels over. Wie de moed en de kans heeft om de poort onderdoor te wandelen, ontdekt (naar het schijnt) nog oude resten. Aan de kant van de Ziekeliedenstraat kan je de verkommerde zijgevel zien. De prachtige open haard is nu in de Hallepoort te Brussel te bewonderen.

Op 11 november 2010 vernielde een hevig onweer een stuk van de zijgevel van het Hof, langs de kant van het Ziekeliedenstraatje.

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Kocken, Marcel. Gids voor Mechelen. NIET nagezien 2019-08-24: onbekend, allicht 'Gids voor Oud Mechelen', Standaard Uitgeverij, Antwerpen - Fibula-Van Dishoeck, Haarlem (1981) of 'Gids voor Oud en Groot Mechelen', Antwerpen (1989). Opgegeven bij (beknopte) 1e versie van onderhavig artikel.