Hector Le Blus

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Doctor from Mechelen

Hector Michael Isabella Le Blus, geboren op 14 mei 1850 in Willebroek en overleden op 25 juni 1906 in Mechelen, was een arts en wethouder.

Biografie

Als telg uit een artsenfamilie in Klein-Brabant studeerde Hector Le Blus geneeskunde in Leuven. Via zijn huwelijk belandde hij in Mechelen (Lange Schipstraat 78). [1]

Hector Le Blus was een arts met een bloeiende praktijk die het schopte tot hoofdheelmeester van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Mechelen. Ook trad hij op als geneesheer voor de burgerwacht.

Hector Le Blus sensibiliseerde de Mechelse bevolking met affiches, folders, brochures en krantenadvertenties in zijn strijd tegen de tuberculose. Dit leidde tot zijn eigen “Dispensarium H. Le Blus” in de Frederik de Merodestraat in Mechelen, dat beschikbaar werd voor wereldbefaamde onderzoekers uit verschillende landen.

Hector le Blus maakte het ook in de politiek (1894 : provincieraadslid voor Antwerpen in de Katholieke Partij en vanaf 1900 : gemeenteraadslid en schepen van openbare werken in Mechelen). Na zijn dood in 1906 werd Hector Le Blus als schepen opgevolgd door de Mechelse apotheker Léo Louveaux [2] en Léon Gobbers. [3]

Hector Le Blus was voorzitter van het Mechelse brandweerkorps, bestuurslid van het Mechels Stedelijk Middelbaar Onderwijs en de Mechelse Muziekacademie. Tevens leidde hij de Provinciale School voor Vroedvrouwen en de Mechelse Academie voor Schone Kunsten.

Vanaf 1901 was Hector Le Blus raadslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen.

Externe links

Bronnen