Gasthuiszusters

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Hospital nuns in Mechelen
Plakkaat

Het '‍gebouw Gasthuiszusters‍' op de hoek van de Gerechtstraat en de Bleekstraat in Mechelen is genoemd naar de gasthuiszusters-augustinessen.

Deze gasthuiszusters leefden en werkten apart van de minder talrijke zwartzusters-augustinessen in de stad, hoewel hun taken vergelijkbaar waren.

Geschiedenis[bewerken]

Een augustinesse is een non die deel uitmaakt van een van de zustercongregaties en nonnenordes die, zoals hun mannelijke tegenhangers de augustijnen, leven naar de regel van de heilige Augustinus. Een congregatie vestigde zich rond 1200 in Mechelen langs de Dijle, waar ze het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis oprichtten om er zich eeuwenlang te ontfermden over zwaar zieke patiënten (vooral slachtoffers van epidemieën).

In 1857 verhuisden de gasthuiszusters-augustinessen naar een nieuw ziekenhuiscomplex aan de Keizerstraat.

Tussen 1956 en 1992 leidden de zusters een verpleegstersschool. Daartoe kochten zij het Hof van Duffel, een historisch pand gelegen tussen de Augustijnenstraat en de Bleekstraat. Delen van het interieur (aan de kant van de Bleekstraat) en ook de buitenmuur met natuurstenen parement en korfboogpoort stammen uit de achttiende eeuw. In 1965 werd een nieuwe gevelsteen geplaatst en verrees er ook de linkervleugel.

In 2003 verlieten de laatste zusters de gebouwen en stelden ze de vleugel langsheen de Bleekstraat ter beschikking van het Berthoutinstituut-Klein Seminarie.

In 2008 overwoog de Mechelse gemeenteraad de aankoop van enkele religieuze items uit het voormalige museum Van Gerwen-Lemmens in Valkenswaard: Daar bevonden zich nog artikelen afkomstig van de gasthuiszusters van Mechelen, waaronder een processiemadonna en drie religieuze gewaden.

In maart 2012 interviewde Mechelen Blog de laatste gasthuiszusters.

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

De laatste Mechelse gasthuiszusters


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]