Frederik de Merodestraat

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif One of the radial streets in the inner city of Mechelen
De Frederik de Merodestraat in Mechelen

De Frederik de Merodestraat in Mechelen verbindt de Grote Markt in noord-noordoostelijke richting met de Edgard Tinellaan en Zwartzustersvest van de kleine stadsring.

Geschiedenis

Deze straat verbond de Grote Markt via de eertijdse Koeipoort met de Liersesteenweg. Vanaf de 13e eeuw werd ze Koeistraat genoemd. Dieren werden vanuit die richting de stad binnengeleid om van aan de vliet en heden gelijknamige straat Lange Heergracht doorheen enkele zijstraten de Veemarkt te bereiken. Over de nu overwelfde Oude Melaan lag de Trektangbrug, ook Grote Coebrugghe genoemd.

Gebouwen

In het begin van de Frederik de Merodestraat was het hoofdkwartier van de SP.a afdeling Mechelen gevestigd. Verderop staan het Huis Cadix, de Sint-Janskerk en aan de andere kant de gebouwen van het voormalige Groot Seminarie, ontstaan in 1595 uit het destijdse Standonckcollege. In het hoekhuis 't Schipke, bij het Hof van Busleyden en de voormalige Berg van Barmhartigheid, was van 1947 tot 2011 de beroemde Koninklijke Beiaardschool. Aan de overzijde naar het einde toe vindt men het recentste politiekantoor.

Bezig met het laden van de kaart...

Frederik de Merodestraat

Aanpalende straten

Scheerstraat links en Grote Markt rechts

Edgard Tinellaan links en Zwartzustersvest rechts

Varia

Externe links

Galerij

Bronnen

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, pp85 e.v.

Voetnoten