Fata Morgana

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Mechelen city in a TV-show
Start van Fata Morgana

Fata Morgana was een feelgood-TV-programma van de Vlaamse televisieomroep VRT. De opzet van dit programma was om burgers van een dorp, gemeente of stad te stimuleren tot het behalen van 5 sterren. Iedere ster kon verdient worden door het verwezelijken van, schier onmogelijk, uit te voeren opdrachten, aangebracht door een Bekende Vlaming. In de zomer van 2007 was het programma aan zijn 4e editie toe en Mechelen werd, als laatste in de reeks, uitgenodigd voor het behalen van 5 sterren.

Fata Morgana Mechelen[bewerken]

De Uitdaging[bewerken]

Op Zondag 26 augustus 2007 daagde de toenmalige TV-kok Jeroen De Pauw Mechelen uit voor het behalen van 5 sterren. De opdrachten die hij aan de Mechelse bevolking gaf waren niet van de poes:

  • Zorg voor een gigantisch feestelijk buffet waar iedereen kan proeven van minstens 300 verschillende streekgerechten.
  • Componeer een uniek feestlied dat met 15.000 wordt gezongen en beeldt dat lied nog eens uit ook.
  • Geef - met de hulp van alle mensen van de vorige locaties - een originele terugblik op de Fata Morgana zomer van 2007.
  • Nodig 500 buitenlandse toeristen van tenminste 10 verschillende nationaliteiten uit die vanaf vrijdag gastvrij en feestelijk onthaald worden in Mechelen.
  • Bouw een Mini-Vlaanderen waar ik van provincie tot provincie kan wandelen langs minstens 10 herkenbare plekjes.

De Geroepenen[bewerken]

Op Maandag 27 augustus 2007 verscheen de Fata-Morgana-Karavaan in Mechelen met de 2 protagonisten: Geena Lisa en Steph Goossens en ronselden zij in Mechelen 5 gewone Mechelaars, die deze uitdagingen tot een goed einde zouden kunnen brengen voor zaterdag 1 september 2007. Volgende mensen namen een uitdaging aan: David - Peter - Leen - Heddi - Tine.

Volksvergadering Woensdag[bewerken]

Op maandag en dinsdag hielden de 5 deelnemers, ieder afzonderlijk en naargelang hun aangenomen opdracht, verschillende brainstormsessies en starten zij hun voorbereidende werk.

Op woensdagavond presenteerden vele Mechelaars, die naar de volksvergadering op de Grote Markt waren afgezakt, zichzelf om een handje te helpen bij de uitvoering van de opdrachten of kwamen nog aanzetten met extra hulp, kennis of vaardigheden.

Op de volksvergadering sijpelde ook door dat de apotheose van het gebeuren zou plaatsvinden in het Tivolipark, aan de Antwerpsesteenweg.

De Apotheose[bewerken]

Op zaterdag 1 september 2007 liep het Tivolipark vol met mensen die de opnames van Fata Morgana wilde bijwonen en gehoor gaven aan één van de opdrachten.

Na een voorspektakel kwam tv-kok Jeroen de Pauw zich vergewissen van het slagen van de opdrachten en reikte uiteindelijk 4 sterren uit aan de Stad Mechelen.

Het feestelijk buffet, het unieke feestlied, de originele terugblik en het Mini-Vlaanderen haalden een ster binnen, doch het aantal buitenlandse toeristen faalde. Alhoewel er 33 verschillende nationaliteiten werden binnengehaald, verkreeg men niet meer dan 265 buitenlanders naar Mechelen. De aanwezige toeristen waren echter wel op vrijdag voorzien van een spektakel op de Grote Markt in Mechelen en werden zij uitgenodigd bij Technopolis.

De TV-uitzending van het spektakel werd uitgezonden op de Vlaamse Televisie op zondag 2 september 2007 en toonde de hoogtepunten van de hele voorbije week en de apotheose.

Feestlied[bewerken]

Het unieke feestlied dat werd gecomponeerd voor deze stunt kwam van Jo Swinnen, de zanger van Nite Spirit, en werd op de wei van het Tivolipark, niet enkel door de meer dan 15.000 aanwezige mensen, meegezongen, maar ook uitgebeeld. Hiervoor kregen de muzikanten ondermeer de medewerking van Circusatelier Circolito. Ook supporters van KV Mechelen en KRC Mechelen verbroederden voor dit (eenmalig) evenement.

Dit zijn de woorden van het Mechelse Feestlied:

E stappeke na veu, e stappeke oepzaâ,
Oe poep is late drooie van a ien, twie, drau
Die ermkes in de loecht, me zwooie oemter 't miest
En me roupe tegelauk: "Mechele Fiest !"

Refrein:
't Is Fiest in 't Stad, 't is Fiest in 't Stad
geft er ons nog ientje, stekt nog ma e vat
't is Fiest in 't Stad, 't is Fiest in 't Stad
me geive van katoen, me geive van ons gat

Fata Morgana, 't leste couplet
Vandaag weurd Mechele in de bloemekes gezet
Iel Vleundere zal 't weite, we koume oep TeVee
Zet aule ma kleir en danst wa mé ons mee

Af en toe wille wau ons is goe late gaan,
't Is altaud iel plézant as er mé ons weurd meegedaan
Sport-, Kultuur- en Kinderstad
In Mechele vind ne mens van alles wa

Oep muzikaal gebied zen wau oek van tel
Zoe kenne z'ons al jaare mé ons Klokkespel
Ma m'emme oek de Gildes, de Pracht en alle Praal
Te veul oem oep te noume , nau danse m'allemaa

Refrein

Vandaag weurd Mechele de Stad van 't Land
De Racing en de Malinwa efkes hand in hand
't is veu den TeVee, dus iederien doe mee...
Gewoen ma veu de show: "Mechele Oléee !"

Refrein x 2

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Feestlied in het Tivolipark
Fata Morgana - Voorbereiding feestlied
Fata Morgana -  't Is feest in 't stad (Nite Spirit)


Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]