Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Familie Van den Broeck

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif A family of painters and/or sculptors from Mechelen
Hendrik van den Broeck

Jean van den Broeck was een schilder te Mechelen, die op 25 augustus 1551 werd opgenomen in de Sint-Lucasgilde aldaar. Zijn drie zonen, Willem, Crispin en Hendrik, waren eveneens kunstenaars. De familienaam wordt ook Van den Broeck gespeld.[1]

Willem van den Broeck[bewerken]

Willem van den Broeck, ook gekend als Guilleaume Paludanus – Paledaen – Paludamus werd geboren in Antwerpen (1520 of 1529). Hij was beeldhouwer in Mechelen en werd in 1557 Meester in de Sint-Lucasgilde.

In de periode 1571 tot 1573 werkte hij, onder de naam Guillermo Paludano, in Spanje en na 1573 vinden we hem terug in Rome.

Willem van den Broeck zal uiteindelijk sterven op 11 maart 1579 in Antwerpen. Vele van zijn werken zijn uiteindelijk niet bewaard gebleven.

Crispin van den Broeck[bewerken]

Crispin van den Broeck werd geboren te Mechelen in 1523 en stierf in Antwerpen in 1589 / 1591. Hij was schilder, tekenaar en graveur. Zijn geboortedatum werd afgeleid uit het feit dat hij 34 jaar oud was, beschreven op een zelfportret uit 1557 en de verklaring van hemzelf dat hij 60 jaar oud was geworden op 4 augustus 1583.

Vermoedelijk ging hij in de leer bij zijn vader en werkte hij daarna, tot in 1557, in Mechelen, alhoewel hij, rond deze periode ingelijfd werd als Meester in de Antwerpse Sint-Lucasgilde (1555 / 1556).

In 1559 wordt hij inwoner van de Stad Antwerpen en op 27 juli 1558 huurt hij een huis in Antwerpen. In 1561 koopt Crispin van den Broeck echter een stuk land in de Gasthuisbeemden, een nieuwe Antwerpse verkaveling. Hier zal hij zijn latere buren ontmoeten, waaronder Frans Floris en Hieronymus Cock.

Bij zijn aankomst in Antwerpen ging Crispin van den Broeck werken in de studio van Frans Floris en hij zou zijn vaste medewerker blijven tot aan Floris’ dood. Een altaarstuk, dat voorzien was voor de Groot-Prior van Spanje, bleef onafgewerkt tot na Floris’ dood, waarna het echter werkt afgewerkt door zowel Crispin van den Broeck als door Frans Pourbus, de Oudere. Ook kopergravures, die als illustratie dienen bij de werken van Benedictus Arias Montansus (en gedrukt door Christoffel Plantijn) alsmede decoraties (voor de intochten van Aartshertogin Anna van Oostenrijk en Hertog van Anjou) zijn van zijn hand. Ook blijkt Crispin van den Broeck een goed uitvinder en architect te zijn geweest. Eén van zijn leerlingen is Gillis Mostaert.

Rond 1585 tot 1588 vinden we Crispin van den Broeck ook werkzaam in (of rond) Middelburg.

Hendrik van den Broeck[bewerken]

Hendrik van den Broek, ook gekend onder de namen : Arrigo Fiammingo (Hendrik de Vlaming) – Arrigo Paludano – Arrigo dei Paesi Bassi – Henricus Malinis – Errico de Errico, werd geboren in Mechelen rond 1530 en sterft te Rome op 28 september 1597.

In de Jaren 1550 reist hij naar Italië en alhoewel Hendrik van den Broeck werd opgeleid in Antwerpen door Frans Floris, toont zijn werk weinig invloed van zowel Frans Floris als de Nederlandse Schilders. Hij zal gaan behoren tot de Romeinse School voor Maniërisme rond Giorgio Vasari. Het is Lodovico Guicciardini die in Hendrik van den Broek een beloftevolle jonge man ziet en uiteindelijk zal Hendrik van den Broeck werken voor de Hertogen van Florence, waaronder Cosimo I de' Medici.

Vanaf 1561 worden werken van Hendrik van den Broeck opgemerkt in verschillende Italiaanse steden (Orvieto, Perugia, Rome en Napels). Het is in 1561 dat hij de opdracht krijgt voor het schilderen van de Mirakelen van Christus voor de Orvietokathedraal. Hij laat de afwerking echter over aan Niccolò Pomarancio, waarmee hij, in 1564, een contract tekent van partnership.

In de Jaren 1560 werkt Hendrik van den Broeck voornamelijk in Perugia (Noord-Umbrië). Hier realiseert hij, in 1561, oa de Aanbidding der Wijzen (ondertekend met de naam Henricus Malinis) voor de Sint-Francescokathedraal. Voor deze kathedraal ontwerpt hij ook verschillende loodramen (Gebrandschilderd glas).

In Rome mag Hendrik van den Broeck in de Sixtijnse Kapel, op de muur tegenover Michelangelo’s Laatste Oordeel, zijn Wederopstanding van Christus schilderen.

Alhoewel Hendrik van den Broeck, in talrijke publicaties, werd omschreven als buitengewoon productief en heel succesvol, zal hij (volgens diezelfde publicaties) straatarm sterven in Rome (Le Vite de Pittori – 1642)

Allerlei[bewerken]

In maart 2011 gaf de Poste Vaticane een postzegel uit, ter ere van Pasen, met een afbeelding van een werk van Hendrik van den Broeck.

Werken[bewerken]

Toegeschreven aan Crispin van den Broeck[bewerken]

  • Laatste Oordeel (1560) – Brussel

Toegeschreven aan Hendrik van den Broeck[bewerken]

  • Opstanding van Christus (rond 1541) – Sixtijnse Kapel te Rome
  • Kruisafname (1564) - Santuario della Madonna di Mongiovino (Perugia)
  • Hemelvaart van Christus (1564) - Santuario della Madonna di Mongiovino (Perugia)
  • Kruisiging van Sint-Francesco en Sint-Ercolano (1565) - Kapel van het Palazzo dei Priori in Florence
  • Kruisiging temidden van de Heilige Maagd en Sint-Giovanni (1588) - Santuario della Madonna di Mongiovino (Perugia)

Galerij[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. (fr) Hendrik Van den Broeck dit Arrigo Fiammingo. Encyclopé‍ die Larousse, extrait du Dictionnaire de la peinture. Larousse. Nagezien 2019-02-04.

Voetnoten[bewerken]