Familie Bremser

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Organ builders from Mechelen
Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

De familie Bremser uit Mechelen waren orgelbouwers. Jan Bremser had 3 zonen: Dismas, Blasius en Daniël. De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen bezit een orgel van Jan Bremser.

Jan Bremser werd geboren rond 1610 en overleed te Mechelen op 30 augustus 1669 en was vermoedelijk van Duitse afkomst. In het begin werkt hij samen met een andere Duitse immigrant Hans Goltfus[1], die in Antwerpen woonde. Met deze werkt hij aan de reparatie van het orgel van 's Hertogenbosch (1634) en aan de opbouw van het orgel van Asse (1637-1639). Later zal Jan Bremser zijn eigen stijl introduceren in zijn orgels en verlaat hij de Stijl van Hans Goltfus.

Vanaf 1635 worden zijn orgels gemaakt voor kerken in Mechelen en het Waasland. In 1662 voltooit Jan Bremser een belangrijke restauratie aan het collegeorgel van Anderlecht (in samenspraak met de organist Philippe Cornet).

Het orgel dat in 1668 door Jan Brems wordt afgeleverd aan de Augustijnen van Heverlee-Terbank werd in 1784 verkast naar de kerk van Grez.

Dismas (1643-1676), Blasius (1646-1679) en Daniël Bremser werken samen met hun vader, maar het is Blasius Bremser, die na de dood van Jan Bremser, het Mechels atelier zal verderzetten. Hij zal nog drie orgels afleveren in Antwerpen en één orgel, van zijn hand, vinden we in het Convent van de Zusters van Philippeville (1678-1679).

Aarschot[bewerken]

Op 20 april 1646 werd er een contract afgesloten tussen Jan Bremser en Johannes du Retz, kanunnik in het Aarschotse Onze-Lieve-Vrouwkapittel, voor de bouw van een orgel in de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot[2]. Dit Bremserorgel zal 250 jaar lang de kerkelijke diensten muzikaal opluisteren. Na een grondige herstelling in 1914 zal het nog 75 jaar lang de diensten in de lokale collegekapel begeleiden. Het nieuwe orgel in de kapel van Elzenveld bij Antwerpen, dat in oktober 2008 werd ingehuldigd, is een reconstructie naar het Bremserorgel uit 1646 van Aarschot.

Eksaarde[bewerken]

Ook in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk te Eksaarde (Lokeren) vinden we een orgel uit 1662 dat toegeschreven wordt aan Jan Bremser en werd aangepast in de 19e eeuw.

Andere[bewerken]

  • In 1637-1639 zien we Hans Goltfus samen met Jan Bremser aan het werk in Asse en beiden werken ook aan het orgel in Longueville.
  • In 1657 bestelt de kerk van Bornem een nieuw orgel bij Jan Bremser.
  • In de Sint-Stefanuskerk van Mollem vinden we eveneens een orgel van Jan Bremser, dat dateert uit de 17e eeuw.
  • Het orgel in de Sint-Ulrikskerk van Sint-Ulriks-Kapelle bevat oud pijpwerk in de stijl van Jan Bremser.

Bronnen[bewerken]

Filmlinks[bewerken]