Ernest Wijnants

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
(Doorverwezen vanaf Ernest Wynants)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Sculptor from Mechelen
Gevallenen van de beide Wereldoorlogen,
standbeeld op het Sint-Romboutskerkhof

Ernest ('‍Nest‍') Louis Adolphe Wijnants (of Wynants) (1878-1964) was een Mechelse beeldhouwer. Als jonge knaap werkte hij samen met Rik Wouters in de meubelindustrie en bleef levenslang met het koppel Wouters bevriend.

Ernest Wijnants was de ontwerper van het Belgische muntstuk van 1 frank dat in omloop was van 10 november 1938 tot 12 augustus 1952.

Zijn beeldhouwwerken[bewerken]

De Moeder, binnenplaats stadhuis

Ernest Wijnants maakte verscheidene beelden in Byzantijnse Stijl, zoals zijn grote reeks aan de Pont Sainctelette te Brussel. Als beeldhouwer verwezenlijkte hij een grote hoeveelheid werken. Hij was eerst leerling aan de Academie van Schone Kunsten te Mechelen en in Brussel en later werd hij benoemd tot leraar aan het Hogere Nationale Instituut te Antwerpen.

Verscheidene Belgische musea van Schone Kunsten hebben talrijke beeldhouwwerken van Ernest Wijnants in hun expositieruimtes.

Aan het einde van zijn leven maakte hij al zijn kunstwerken over aan zijn geboortestad Mechelen. Daar staan dan ook nog verscheidene beelden van zijn hand, zoals op de binnenplaats van het Stadhuis ‍'De Moeder'‍ en op het Sint-Romboutskerkhof het standbeeld voor de ‍'Gevallenen van de beide Wereldoorlogen'‍.

Varia[bewerken]

  • Via een legaat werd de Stad Mechelen ook eigenaar van een portret van Ernest Wijnants, dat de Berchemse kunstschilder Ernest Albert maakte.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]