Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Ernest Wynants

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif Sculptor from Mechelen
Gevallenen van de beide Wereldoorlogen,
standbeeld op het Sint-Romboutskerkhof

Ernest Louis Adolphe Wynants (of Wijnants) (1878-1964) was een Mechels beeldhouwer. Als jonge knaap werkte hij samen met Rik Wouters in de meubelindustrie en bleef levenslang met het koppel Wouters bevriend.

Ernest Wynants was de ontwerper van het Belgische muntstuk van 1 frank, in omloop van 10 november 1938 tot 12 augustus 1952.

Zijn beeldhouwwerken

Ernest Wynants maakte verschillende beelden in Byzantijnse Stijl, zoals zijn grote reeks aan de Pont Sainctelette te Brussel. Als beeldhouwer verwezenlijkte hij een grote hoeveelheid werken. Hij was eerst leerling aan de Academie van Schone Kunsten te Mechelen en in Brussel en later werd hij benoemd tot leraar aan het Hogere Nationale Instituut te Antwerpen.

Verschillende Belgische musea van Schone Kunsten hebben talrijke beeldhouwwerken van Ernest Wynants in hun expositieruimtes.

Aan het einde van zijn leven maakte hij al zijn kunstwerken over aan zijn geboortestad Mechelen. Daar staan dan ook nog verschillende beelden van zijn hand, zoals "De Moeder", op de binnenplaats van het Stadhuis, aan de Grote Markt en het standbeeld voor de "Gevallenen van de beide Wereldoorlogen" op het Sint-Romboutskerkhof.

Extra

De Moeder, binnenplaats stadhuis

Via een legaat werd de Stad Mechelen ook eigenaar van een portret van Ernest Wynants, dat de Berchemse kunstschilder Ernest Albert maakte.

Externe Links