Emmanuel en Vic Pauwels

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif 20th century founder of a former industrial plant in Mechelen
Pauwels Trafo

Emmanuel Pauwels was een fabrikant uit Mechelen. Hij was de stichter van ‍'Electrische Constructie Pauwels'‍  en vader van Vic Pauwels, die in 1959 in het bedrijf stapte en ‍'Pauwels Trafo'‍  bijna veertig jaar lang heeft geleid.

Geschiedenis[bewerken]

Emmanuel Pauwels[bewerken]

Emmanuel Pauwels vergaarde zijn kennis over transformatoren bij een werkgever, doch in 1947 hielden hij en een meestergast het er voor bekeken. Met zijn ingenieursdiploma van de Ecole des Arts et Métiers[N 1] begonnen ze samen met de bouw van kleine transformatoren voor industriële toepassingen in zijn kelder (en later in een loods) op de Kleine Nieuwendijk 40-42 te Mechelen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontvouwde de toenmalige Mechelse burgemeester Antoon Spinoy plannen voor een nieuw industrieterrein in Mechelen-Noord, waar Emmanuel Pauwels direct op inspeelde. Hierbij voorzag hij dat er na een oorlog altijd een periode zou aanbreken van economisch herstel. Deze beslissing leidde meteen tot de bouw (eerste steenlegging in december 1958) van een "groot fabriek" aan de Antwerpsesteenweg (167) in Mechelen. Alzo kreeg het bedrijf een naam in de wereld van de elektriciteitstransmissie en -distributie.

Naamgenoot? Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1924 in Parijs nam ene Emmanuel Pauwels uit België, geboren in 1903, deel aan het onderdeel zeilen in de 8-meterklasse met het yacht Antwerpia V.[1] Tot op heden is het Mechelen Mapt niet bekend of dit de Emmanuel Pauwels uit Mechelen was.

Vic Pauwels[bewerken]

In 1959 kwam Vic Pauwels in de zaak en bouwde hij het familiebedrijf verder uit tot een wereldspeler van elektrische transformatoren. Met het inbrengen van de groep in het Indische Crompton Greaves Ltd ‍ ‍(en) in 2005 (herdoopt tot CG in 2009) breidde het bedrijf zijn assortiment verder uit met componenten, schakelapparatuur en totaaloplossingen. Vic Pauwels werd bestuursvoorzitter ('afgevaardigd bestuurder' of CEO) bij CG. In 2010 werkten er ongeveer 1.000 mensen in Mechelen en 8.000 wereldwijd voor de groep.

In 2008 ontving de Pauwels Group een Life Time Achievement Award van het Mechelse Voka.[2]

Vic Pauwels overleed op 78-jarige leeftijd in augustus 2014.[3]

Site Pauwels[bewerken]

De eerste site Pauwels op de Kleine Nieuwendijk, waar Emmanuel Pauwels ooit begon, werd later omgebouwd tot een residentiële woon- en kantoorbuurt.[4]

Faillissement[bewerken]

Begin februari 2020 verklaarde de ondernemingsrechtbank transformatorenfabrikant CG Power Systems en CG Holdings failliet. In de Mechelse vestiging verloren 450 werknemers er hun baan bij en te Charleroi 70.[5]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. SR/Olympic Sports
  2. Press release
  3. Industrieel Vic Pauwels overleden. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-08-04). Nagezien 2014-08-05.
  4. Site Pauwels Mechelen
  5. CG Power Systems failliet, meer dan 500 werknemers op straat. De Standaard (Economie) (2020-02-03). Nagezien 2020-02-04.

Voetnoten[bewerken]