Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Emile Clement Joseph Isaac Vandenberg

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken

Translation : Grandmaster of the Freemason

Beschrijving

Emile Clement Joseph Isaac [1] [2] werd geboren te Mechelen op 7 augustus 1895, als enige zoon van Ferdinandus Jozef Isaac en Joanna Elisabeth Keyaerts. Emile Isaac was Grootmeester van de Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani of Grootpriorij van Schotland [3].

Wereldoorlog I

Emile Isaac maakt zich het vak van tapijtmaker eigen, doch bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, geeft hij zich vrijwillig op bij het Rode Kruis voor de functie van ziekendrager. In oktober van dat jaar is hij gestationeerd in het Fort van Antwerpen, waar hij is ingedeeld bij de Belgische Artillerie. Emile Isaac wordt getransferreerd naar Frankrijk, waar hij, naar het einde van de oorlog, gewond geraakt door de ontploffing van een mijn. Als adjudant van het 7e Linieregiment zal hij het leger verlaten in December 1923.

Interbellum

Emile Isaac trouwt in November 1921 met Josefina Vandenberg en samen met zijn schoonvader en schoonbroer start hij een meubelmakerij in Mechelen onder de naam Vandenberg & Isaac. In die periode adopteert Emile Isaac de naam Vandenberg omdat, volgens de familie, de naam Isaac - in die tijd - te Joods klinkt.

Zijn dood

Emile Isaac Vandenberg zal overlijden in april 1943, een dag na de hevige bombardementen in Mortsel. Door een fout manoeuvre, tijdens het autorijden, sukkelt Emile Isaac in een smalle rivier (de Veste van Berchem), waar hij verdrinkt. Emile Isaac Vandenberg wordt begraven te Mechelen.

De Orde van de Tempel

Het leven van Emile Isaac Vandenberg is in een soort van mist gehuld, voornamelijk omdat hij connecties had met de Orde van de Tempel. Hij is één van de stichters van de Sovereign and Military Order of the Temple[4], opgericht in 1932. In augustus 1935 volgt hij Theodore Covias[5] op als Regent van de Orde en in oktober van datzelfde jaar wordt hij verkozen tot Grootmeester. Deze titel zal hij behouden tot december 1942. In die periode laat hij het Kantoor en het Archief van de Orde over aan Antonio de Sousa Fontes, Grootprior van Portugal [6], omwille van de bezetting, door Duitse troepen, van België in Wereldoorlog II. Emile Isaac Vandenberg verbleef, gedurende de bezetting, een zestal dagen opgesloten in de Dossinkazerne in Mechelen [7].

Verwarring

Over de perikelen in verband met de Orde, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, lopen meningen uiteen omdat er wordt verteld dat, in 1945, Emile Isaac Vandenberg zijn beslissing over het kantoor en het archief heeft willen terugdraaien (wat Antonio de Sousa Fontes weigerde). Vermoedelijk is dit een dwaling omdat Emile Isaac Vandenberg twee jaar eerder reeds was overleden.

Ook het Hof van Fontes, in de Nonnenstraat in Mechelen – vlakbij de Jezuspoort, heeft (hoogstwaarschijnlijk) niets te maken met de persoon van Antonio de Sousa Fontes.

Externe Links

Voetnoten

  1. Biografie
  2. Templar Knight Filiation - Mgr Fra. Emile Clement Joseph Isaac Vandenbergh
  3. Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani
  4. List chronologique des Dirigeants de l’ Orde du Temple
  5. Theodore Covias
  6. Antonio de Sousa Fontes
  7. 1932 - Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jerusalem