Emile Clement Joseph Isaac Vandenberg

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif The furniture maker from Mechelen having forced the 20th century international revival of the Knights Templar

Emile Clement Joseph Isaac[1][2] werd geboren te Mechelen op 7 augustus 1895 als enige zoon van Ferdinandus Jozef Isaac en Joanna Elisabeth Keyaerts. In november 1921 huwde hij Josefina Vandenberg en samen met zijn schoonvader en schoonbroer startte hij een meubelmakerij in Mechelen onder de naam Vandenberg & Isaac. In de Naziperiode gebruikte hij wegens zijn herkenbaar joodse familienaam, deze van zijn echtgenote. Diverse latere teksten vermelden hem als Emile Clement Joseph Isaac Vandenberg (soms gespeld Vandenburg) of Emile Isaac (Vandenberg). Hij heractiveerde en bekwam de hoogste leiding van de Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani, de Soevereine Orde der Tempelridders van Jeruzalem of kortom de fameuze Tempeliers.[3] Omtrent de oorzaak van zijn dood in april 1943 bleef twijfel bestaan.

Wereldoorlog I[bewerken]

Emile Isaac maakte zich het vak van tapijtmaker eigen, doch bij het begin van de Eerste Wereldoorlog gaf hij zich vrijwillig op bij het Rode Kruis voor de functie van ziekendrager. Ingedeeld bij de Belgische Artillerie was hij in oktober van dat jaar gestationeerd in het Fort van Antwerpen. Hij werd getransfereerd naar Frankrijk, waar hij naar het einde van de oorlog gewond raakte door de ontploffing van een mijn. Als adjudant van het 7e Linieregiment verliet hij het leger in december 1923.

De Orde van de Tempel[bewerken]

Europese politieke ontwikkelingen en onenigheden tussen ordeleden van katholieke en vrijmetselaarsstrekking hadden de orde in een lange diepe winterslaap gebracht. Haar 20e-eeuwse internationale herleving dankt ze aan haar Belgische tak, de Grootpriorij van België. Van de er in 1932 opgerichte Soevereine en Militaire Orde van de Tempel van Jeruzalem was Emile Isaac Vandenberg één van de stichters.[4] De in 1934 geïnstalleerde Regentenraad en Joseph Vandenberg [N 1] werden in 1935 even opgevolgd door Theodore Covias en dan van in augustus door Emile Isaac Vandenberg als Regent van de Orde, welke titel hij behield tot december 1942.[5] In volle Tweede Wereldoorlog liet hij toen omwille van de Duitse bezetting van België de leiding en het archief van de Orde over aan de grootprior van Portugal, Antonio de Sousa Fontes.

Zijn dood[bewerken]

Tijdens een autorit in april 1943, een dag na de hevige bombardementen op Mortsel, sukkelde de inmiddels in het oog lopende joodse tempelier in een smalle rivier, de Veste van Berchem, en verdronk hij. Het is onzeker of dit het gevolg was van een een fout manoeuvre of georkestreerd werd door de Nazi's. Hij werd begraven te Mechelen.

Verwarring[bewerken]

Over de perikelen in verband met de leiding over de Orde wordt beweerd dat 'bij het einde van de oorlog' Emile Isaac Vandenberg zijn beslissing over de leiding en het archief heeft willen terugdraaien. Emile Isaac Vandenberg overleed al in 1943. Vermits de oorlog tot 1945 duurde, bedoelde men misschien 'bij het einde van de (lokale) gevechtshandelingen'? Grondgevechten waren al gauw afgelopen geraakt en geallieerde bombardementen (als op Mortsel) zouden hier nochtans geen veilige locatie voor het archief (of de leiding) hebben gegeven. Gebruikte de Sousa Fontes dat argument om teruggave te weigeren, of kwam de plotse dood van Emile Isaac Vandenberg hem net op tijd?

Nasleep[bewerken]

Het sinds midden de 19e eeuw tijdelijke bestuur door opeenvolgende regenten duurde tot in 1970, toen de Tempeliers eindelijk hun nieuwe Grootmeeester verkozen. De toenmalige regent Fernando, zoon van Antonio de Sousa Fontes, weigerde zijn meester te erkennen zodat sindsdien zijn Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH) afgescheiden is van de Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jérusalem (OSMTJ). Onder meer de Belgische Grootpriorij erkent deze laatste en haar grootmeesters.

Er is geen reden om een band te vermoeden tussen voormelde Antonio en Fernando de Sousa Fontes en het Hof van Fontes te Mechelen, in de Nonnenstraat vlakbij de Jezuspoort.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. Biografie
 2. Templar Knight Filiation - Mgr Fra. Emile Clement Joseph Isaac Vandenbergh
 3. (en) OSMTJ Magisterial Council. Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jérusalem (OSMTJ). Nagezien 2018-07-16.
 4. List chronologique des Dirigeants de l’ Orde du Temple
 5. (en) Elected Succession of Grand Masters. Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jérusalem (OSMTJ). Nagezien 2018-07-16.

Voetnoten[bewerken]

 1. "
  1892 Joséphin Péladan (Regent)
  1894 Secretariat International des Templiers
  1934 Conseil de Regence – Joseph Vandenberg
  1935 Theodore Covias (Regent)
  1935-1942 Emile Isaac (Vandenberg) (Regent)
  1942-1960 Dom Antonio de Sousa Fontes (Regent)
  1960-1970 Fernando de Sousa Fontes (Regent)"

  Was Joseph Vandenberg (wellicht voorzitter van die regentenraad) de schoonvader of een schoonbroer van Emile Isaac?