E19

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Motorway Paris - Brussels - Antwerp - Rotterdam - Amsterdam with 4 exits in the outskirts of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

E19-verkeerswisselaars
Rumst, Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid en Zemst

De E19 is een Europese, genummerde autosnelweg die de grootsteden Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs verbindt. Mechelen is dus ook via de E19 dankzij vier vlakbije op- en afritten een uitstekende uitvalsbasis voor de nationale luchthaven van Zaventem en de steden Brussel en Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken]

Steenwegen verbinden Brussel via Mechelse vesten met Antwerpen. Sinds kort voor W.O. II wordt die rijksweg N1 ontlast door de expresweg N1bis over Boom. In 1949 plande men autostrades en de N1bis zou in etappes omgevormd worden. Op tijd voor de wereldtentoonstelling Expo 58 was slechts het traject Laken - Meise (eigenlijk N277) ervan autosnelweg.[1] Dat bleef zo tot de parallelle E19 geheel uitgevoerd was. Nog lang zouden verscheidene stukken van die inmiddels A12 geheten hoofdbaan expresswegkenmerken behouden met een kwalijke reputatie door de vele gevaarlijke gelijkgrondse kruispunten met heel wat oponthoud aan verkeerslichten.

In 1953 werd behoefte aan een volwaardige snelweg dichter bij Mechelen onderkend maar werken bleven lang uit. De toen als E10 geplande snelweg werd in dat A1-traject een toekomstige nood aan extra rijvakken voorspeld, waartoe in het deel Kontich - Brusselse Ring (Luchthaven) een brede strook tussen beide rijrichtingen vrijgehouden werd.[N 1] Hij bestond pas in 1971 tussen Rumst en Zemst en in 1973 tussen Kontich en Vilvoorde alsook voorbij Antwerpen tot Breda; vier jaar nadien volgde de aansluiting op de Brusselse ring. Het stuk Antwerpen - Kontich was pas afgewerkt bij voleinding van de Craeybeckxtunnel in 1981. In 1985 werd die E10 in een ruimer Europees kader hernaamd tot E19.[N 2]

Bij fel bekoeld entoesiasme voor wegenbouw werd tijdens de jaren 1997-99 in de onbestrate middenstrook van de E19 het Witte Kinderbos aangeplant.[N 3] Gecompenseerd door het Witte Kinderwandelbos bij Vilvoorde, maakte de groene strook tussen Mechelen en de nationale luchthaven in 2007 plaats voor de sinds juni 2012 directe treinverbinding daarmee met slechts 11 minuten rijtijd.[2] Vanuit het station inzwaaiend net voorbij de afrit Mechelen-Zuid daalt die spoorlijn naar afrit Zemst toe.

Knooppunten in Mechelen[bewerken]

Rijdende vanuit het noorden

Rumst[bewerken]

De afrit 8, Rumst, ligt net buiten de gemeente Mechelen, maar geeft vanuit het noorden via Bussestraat en N1 vlot toegang tot deelgemeente Walem (op 3 km) en het oostelijk deel van het industriepark Mechelen-Noord (5 km). Voor het westelijk deel, en uit tegengestelde richting voor al die bestemmingen, neemt men best de afrit Mechelen-Noord.

Mechelen-Noord[bewerken]

Vanuit Antwerpen aan een brug over de Nete komt de E19 op Mechels grondgebied, waar hij een viertal kilometer tussen de noordelijke vijvers en voormeld industrieterrein Noord afzakt naar het afrittencomplex Mechelen-Noord (afrit 9). Dit is de afslag naar het centrum van Mechelen, de Mechelse Veilingen (te Sint-Katelijne-Waver, op 9 km via de R6), de voetbalstadia van Racing en KV, of de Nekker(hal). Voor het centrum opteert men vanuit het zuiden echter voor de afrit Mechelen-Zuid. Uit die richting wijkt de E19 te Mechelen pas van de rechteroever van de Zenne af net voorbij de dorpskern van Hombeek, richting Battel vanwaar men voor afrit 9 reeds rechts dient aan te houden. Het op- en afrittencomplex ligt voor een deeltje in dit gehucht Battel en grotendeels aan de overzijde van de Dijle tussen de industriezone en woonwijk Mechelen-Noord.

Mechelen-Zuid[bewerken]

Over een lengte van vijf kilometer vormt de E19 een halve ringweg ten westen van de stadskern en bij het industrieterrein Zuid wordt afrit 10, Mechelen-Zuid, aangekondigd. Deze afslag voert naar Technopolis, het grootwarenhuiscomplex Zemst/Mechelen-Zuid, zuidelijke wijken van Mechelen zoals de Mahatma Gandhiwijk of de stationsomgeving.

Zemst[bewerken]

Een kilometer voorbij de afrit Mechelen-Zuid komt men in de provincie Vlaams-Brabant aan afrit 11, Zemst. Die is geschikt voor wie naar het Bloso-recreatiedomein Hofstade wil (3 km via de N267), of 3 km verder via de N26 naar dierentuin Planckendael in de Mechelse deelgemeente Muizen.

Filmlinks[bewerken]

Technopolis Mechelen


Bronnen[bewerken]

Algemeen

Indices in de tekst

  1. Het snelwegennet in kaart: 1957 Wegen-Routes.be (Nagezien 2 sep 2012)
  2. Antwerpen - Aanpassing dienstregeling vanaf 10 juni 2012 b-rail.be (Nagezien 3 sep 2012)

Voetnoten[bewerken]

  1. Men voorzag de middenstrook als toekomstige wat afgezonderde snelweg met slechts afritten te Mechelen-Noord en -Zuid.
  2. Volgens het UNECE-stelsel voor Europese wegen dat in 1983 in werking trad, diende 'E10' als paar nummer dat op 0 eindigt, toegekend aan een oost-west georiënteerde snelweg op een hoofdlijn van het Europese raster. Dit laagste hoofdnummer hoort aan de meest noordelijke gridlijn. Aldus loopt sinds 1992 de E10 van het noorden van de Botnische Golf bij het Zweedse stadje Luleå naar het Noorse plaatsje Å in de eilandengroep Lofoten. Onder de ruwweg noord-zuid gerichte onpaar genummerde snelwegen hoort de E19 tussen de westelijker E15 en oostelijker E25 op hoofdlijnen van het grid. Snelwegen genummerd als de hoofdgridlijnen, welke op 0 (O-W) of 5 (N-Z) eindigen, noemt men in die context hoofdsnelwegen.
  3. De 'Frut' sprak het vermeende Guinness World Record als het smalste bos ter wereld in 2002 tegen maar bevestigde het, wellicht ten onrechte, in 2004: Een van de auteurs van bovenstaand 'Mechelen Mapt'-artikel zocht vergeefs een betrouwbaar spoor op het Internet.