Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Dijle

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif The river Dijle in Mechelen
De Dijle is de rivier die door Mechelen stroomt

In de Dijle te Mechelen komt aan het Zennegat, bij het doorheen de stad vanuit Leuven toegevloeide water, de Zenne. De Mechelse deelgemeente Heffen ligt aan de overzijde daarvan. De Dijle en de Nete komen een vijfhonderdtal meters stroomafwaarts samen en vormen zo de Rupel, die slechts twaalf kilometer verder in de Schelde uitmondt.

Het water van de Dijle dat in het centrum van de binnenstad te zien is, staat in feite stil. Dit is de Binnendijle. Het eigenlijke stromende water wordt vervoerd door de Afleidingsdijle of Buitendijle. De Buitendijle is een omleiding van het water, die rond de stadsring loopt (Vanaf Roestenberg tot voorbij het Keerdok) en alzo de stad behoedt voor overstromingen.

Geschiedenis[bewerken]

De Dijle (Middeleeuwse benaming : Thila) is eigenlijk de Demer. Wanneer men gaat kijken naar de monding van de Demer in de Dijle, dan zie je duidelijk dat de Demer de grootste rivier is. Naar het schijnt heeft men voor de naam Dijle gekozen om eenzelfde grandeur uit te stralen als een andere belangrijke stad aan de Dijle : Leuven. Omdat de Dijle ook door Leuven stroomt (een Hertogelijke Stad) werd deze rivier belangrijker geacht dan de Demer, die 'slechts' Scherpenheuvel, Diest en Aarschot aandoet.

De Dijle was oorspronkelijk 3 maal breder dan nu en bezat verschillende zijarmen en bijrivieren, die door verzanding verdwenen zijn of versmalden tot kleine vlieten waarlangs men straten en huizen bouwden. De meeste van deze vlieten werden overwelfd, omdat ze als broeinesten van ziekten beschouwd werden.

In de vorige eeuwen losten tientallen schepen hun koopwaren langs de Dijleboorden.

In de prehistorie werden de grachten, in overstroomde gebieden, gewoon grachten genoemd, wanneer er mensenhanden aan te pas kwamen om die grachten uit te diepen, af te boorden of (in de breedste zin van het woord) te bewerken. Grachten veranderden ook van naam :

Milieu

Vroeger was de Dijle vrij vuil en zorgde hij vaak voor stankhinder. Tegenwoordig is dit erg verbeterd en lijkt het visbestand hersteld. Het slib echter blijft een probleem : dat blijft sterk vervuild met o.a. zware metalen. Op 15 juli 2012 werd er, voor de eerste maal in Mechelen, aan streetfishing gedaan. Dit gebeurde zowel in de Dijle als in de Leuvense Vaart en de Melaanvliet.

Ponton

Tijdens de jaarlijkse Dijlefeesten wordt er, op de Dijle, geregeld gebruik gemaakt van een ponton.

Big Jump

Jaarlijks springen er een heleboel mensen in de Dijle ter ere van de actie Big Jump.

Boek[bewerken]

In 2006 verscheen bij het Davidsfonds Leuven het naslagwerk “Het Dijleland” van Bart Vercoutere, Niko Boone en Hens Maarten met foto’s van Désiré Vanautgaerden. Dit werk was gebonden in harde kaft en rijkelijk geïllustreerd in kleur en met kaarten. Een korte omschrijving op de achterflap geeft volgende tekst:

“Mysterieuze moerassen, kabbelende beekjes of stijlvolle stromen: de Dijle heeft vele gezichten. Van Genappe tot Mechelen streelt, doorklieft en doorkronkelt ze drie Belgische provincies. Als een vloeiende penseeltrek tekent de rivier het landschap. Van landbouwplateaus en valleien tot boscomplexen, heiden en stroompjes, geen enkel hoekje blijft onbesproken. De mooie foto’s geven een voorproevertje van de schoonheid van het Dijleland”.

Varia[bewerken]

  • Het kinderlied "De Kikker", waarvan Nederlandse en Antwerpse versies gekend zijn, kreeg ook een variant met "aan de oever van de Dijle".[1]
  • In september 2016 meerde een zes met hoge opblaasbare figuur aan - die een vluchteling voorstelde - aan de Haverwerf. Deze Inflatable Refugee startte het stadsfestival Op.Recht.Mechelen dat een week later van start ging naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de vestiging van de Grote Raad in het Hof van Savoye. [2]

Externe links[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]