Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Charles van Beveren

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif A 19th century painter from Mechelen, who emigrated to Amsterdam

Charles van Beveren, geboren te Mechelen op 6 april 1809 en overleden te Amsterdam op 16 september 1850, maakte school als portret-, genre- en historieschilder.

Biografie[bewerken]

Charles van Beveren leerde de schilderkunst aan de Academie in zijn geboortestad en vervolgde zijn opleiding aan de Academie in Antwerpen.

In 1828 verbleef hij op aanvraag van Philippe-Antoine-Joseph, baron De Pret [1] enkele jaren in Amsterdam, waar hij zich bezig hield met het kopiëren van het werk van Oude Meesters, zoals Titiaan, Rafaël en Rubens. Deze werken bevinden zich in de verzameling van de heer Carolus Antonius Fodor,[2] wiens portret ook door van Beveren werd geschilderd.[3] evenals dat van Geertruyda Fodor-Tersteeg, de moeder van Carolus Antonius.[4]

In Holland portretteerde hij de uitgeweken Mechelse beeldhouwer Louis Royer en diens verloofde Carolina Frederica Kerst. Vanaf 1829 –'30 vertoefde van Beveren enkele jaren, mede omwille van zijn fragiele gezondheid,[5] in Italië (Rome en Florence), om dan via Parijs terug te keren naar Amsterdam.[N 1]

In 1849 werd Charles van Beveren opgenomen als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Werken[bewerken]

Een aantal van Charles van Beverens werken zijn te vinden in de Pinacotheek van München (Biecht van een ziek meisje), De Mozes en Aäronkerk in Amsterdam (De dood van de Heilige Antonius van Padua) en in het Rotterdam Museum.[6]

Sommige werken van Charles van Beveren worden nog steeds aangeboden op nationale en internationale veilingen.

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Charles Van Beveren. RKD Explore. Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Nagezien 2014-12-07.
  • Portretten van Louis Royer en echtgenote Carolina Kerst, ± 1830 [N 1] geschilderd door Charles van Beveren. Rijksmuseum Amsterdam. Beide nagezien 2014-12-06.
  1. De familie De Pret
  2. Van der Aa, A. J.. Charles van Beveren. Biographisch woordenboek der Nederlanden, deel 2, eerste en tweede stuk. p. 489-491. J.J. van Brederode, Haarlem (1854) (Web: DBNL, 2009).
  3. Grijp, Louis Peter. Een muziekgeschiedenis der Nederlanden
  4. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland
  5. Historici.nl
  6. Into Fine Art

Voetnoten[bewerken]

  1. 1,0 1,1 Van Beveren trok in 1828 naar Amsterdam en maakte gedurende 'enkele jaren' een reis naar Italiaanse steden om tenslotte (allicht over Parijs) opnieuw naar Holland te komen. Het is Mechelen Mapt echter niet evident dat de in '1830' gedateerde portretten van Louis en Carolina, die op 15 juni 1831 huwden te Den Haag, geschilderd werden vlak voor die reis naar het zuiden, in 1829 of 1830 tijdens hun verloving, of eventueel pas erna in 1834 of 1835 en dus gehuwd: sommige bronnen beweren uitdrukkelijk 'kort erna' of dat hij 'vertrok in 1829 of 1830' en pas in 1834 of 1835 terugkeerde.