Charles du Trieu de Terdonck

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Statesman from Mechelen
Voorgevel Mechels stadhuis

Charles-Augustin-Jean du Trieu, geboren te Mechelen op 2 september 1790 en er overleden op 15 januari 1861, was een staatsman.

Biografie

Charles du Trieu was de zoon van Charles-Maximilien-François du Trieu, die advocaat was bij de Grote Raad van Mechelen, schepen in Mechelen, burgemeester van Blaasveld en bouwheer van het kasteel 'Bel-Air' in Blaasveld. Dit kasteel werd 's zomers door de familie gebruikt als buitenverblijf en in de winter als jachtslot.[1]

Op 13 september 1817 werd Charles du Trieu opgenomen in de adelstand, van jonkheer naar baron, en vanaf 2 maart 1841 kreeg hij de toelating om zijn naam te laten volgen door 'de Terdonck'.

Charles du Trieu de Terdonck was een voornaam figuur in het openbare leven in Mechelen en bekleedde tijdens zijn leven veel mandaten:

  • Commandant van de Burgerwacht
  • Burgemeester van Blaasveld (1816 tot 1821) en Heffen (1818 tot 1821)
  • Lid van de Provinciale Staten voor de Ridderstand tijdens het Hollandse Regime (1819 tot 1831)
  • Lid van de Gedeputeerde Staten (1821 tot 1836)
  • Afgevaardigde van de Liberale Partij in de pas geïnstalleerde Antwerpse provincieraad (1836 tot 1838)
  • Liberaal gemeenteraadslid te Mechelen (1840 tot 1861)
  • Liberaal (en later Katholiek) senator voor het arrondissement Mechelen (1848 tot 1861).[2]

In die laatste periode was Charles du Trieu de Terdonck tevens voorzitter van de Landbouwcommissie van de provincie Antwerpen.

Als senator verzette Charles du Trieu de Terdonck zich tegen de concessieverlening voor de spoorweglijn Gent-Brussel. Charles du Trieu de Terdonck vreesde dat Mechelen de gunstige positie in het spoorwegnet ging verliezen.[3]

Na hem zetelde ook zijn zoon (ridder) Joseph, als lid van de Liberale Partij, in de Mechelse gemeenteraad. Joseph du Trieu de Terdonck was eigenaar van het kasteel / landhuis Muysenhuys (of Terdonck) in Muizen.[4]

Academie
Tussen 1818 en 1821 was Charles du Trieu de Terdonck secretaris van de Mechelse academie. Vanaf 1821 werd hij er bestuurslid.[5]

Schoonzonen
Eén van Charles du Trieu de Terdoncks schoonzonen was de Antwerpenaar Emile de Knyff, zoon van ridder Joannes de Knyff, die grondeigenaar was. Deze Emile de Knyff-du Trieu werd aangewezen tot majoor van de burgerwacht in Sint-Katelijne-Waver en werd, in 1848, verkozen tot provincieraadslid voor het kanton Duffel, waar hij zetelde tot aan zijn dood in 1852.

Een andere schoonzoon was de Mechelaar Corneille Neeffs die tijdelijk deel uitmaakte van de Antwerpse provincieraad. Diens zoon, Emmanuel Neeffs, schopte het tot burgemeester van Bonheiden.

Externe links

Bronnen

Voetnoten