Begijnhofkerk

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar:navigatie, zoeken
English.gif Church of the beguinage in Mechelen.
Interieur van de Begijnenkerk te Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De barokke Begijnhofkerk in de Nonnenstraat van het Groot Begijnhof te Mechelen, is gewijd aan Sint-Alexius en Sint-Catharina, die beiden wegens hun rechtlijnige levenswandel zeer populair waren bij de Begijnen. Met de bouw werd begonnen in 1629 en reeds in 1638 werd ze in gebruik genomen.

Architectuur en decoratie[bewerken]

De in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwde vroeg-barokke kerk is geïnspireerd door Italiaanse voorbeelden. Het schip en de zijbeuken zijn van elkaar gescheiden door rondboogarcades op pijlers, versierd met Korintische pilasters. Een reeks voorbereidende tekeningen werd gemaakt door de ingenieur-jezuïet Pieter Huyssens. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Brusselse hofarchitect Jacob Franquart, maar die kon wegens ziekte het werk niet voltooien. Bij de decoratie was Lucas Fayd'herbe betrokken.[1] Een paar sculpturen binnenin en het reliëf met God de Vader bovenaan in de gevel, worden aan hem toegeschreven. Allicht maakte zijn leerling Jan Frans Boeckstuyns het beeld van de heilige Catharina boven de ingang.[2] De oorspronkelijke collectie van circa vijftig 17e-eeuwse schilderijen is bijna volledig bewaard gebleven. In het begin van de 20e eeuw werd het hele interieur geschilderd in lichtblauw, rose, turkoois en beige.

Restauratie[bewerken]

Dertig jaar nadat de eerste stellingen verschenen, werd in oktober 2014 de op bijna vijf miljoen euro geschatte restauratie van de Begijnhofkerk heraangevat.[3] Voor die van haar interieur maakte de Vlaamse overheid in april 2016 een kleine twee miljoen extra vrij.[4]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Passiespel Begijnhofkerk
Historische kerken in Mechelen
Restauratie schilderijen Begijnhofkerk


Externe links[bewerken]

  • Foto's (op Flickr)
  • Fotoserie in de bron 'Kerk in Vlaanderen'

Bronnen[bewerken]

  1. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, p. 134 e.v.
  2. Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen. Kerken in Vlaanderen. Nagezien 2016-04-08.
  3. Restauratie Begijnhofkerk start volgende week. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2014-10-17) Nagezien 2016-04-08.
  4. Extra subsidie van 1,9 miljoen voor restauratie werelderfgoed. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2016-04-05) Nagezien 2016-04-08.

Voetnoten[bewerken]