Welkom op Mechelen Mapt! Onze pagina's zijn beveiligd tegen spam of vandalisme.
Fout ontdekt? Mee bijdragen? E-mail ons of registreer u gratis en anoniem om te bewerken.

Begijnhof

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Ga naar: navigatie, zoeken
English.gif Beguinage in Mechelen
Begijnhoven (Mechelen)

Het Begijnhof in Mechelen is Unesco Werelderfgoed en omvat omheen de Begijnenkerk het Groot Begijnhof. Aan de overzijde van de Sint-Katelijnestraat achter de Katelijnekerk bevindt zich het Klein Begijnhof.

Geschiedenis[bewerken]

Het vroegst bekende begijnenhuis te Mechelen, in het begin van de 13e eeuw, was in de huidige Begijnenstraat tussen de Sint-Romboutskathedraal en de Dijle. Daar verenigden godsvruchtige vrouwen zich om samen in afzondering te leven, vrij van elke kloostergelofte. Kort erop vestigden ze zich rondom een godshuis in de buurt Kanunnik De Deckerstraat - Heembeemd, later gekend als het Klein Begijnhof.

In 1259 gaf de bisschop van Kamerijk hen de toelating om zich buiten de stadmuren van Mechelen te vestigen. Het nieuwe begijnhof dat zo ontstond, bevond zich ter hoogte van de huidige driehoek Oscar van Kesbeeckstraat, Afleidingsdijle en Maurits Sabbestraat, nabij de huidige Begijnenweiden. Dit begijnhof werd vanaf 1286 een autonome parochie en kreeg in 1295 haar eigen statuten. Er verbleven tot vijftienhonderd begijnen; zieken en ouderen evenwel op het Klein Begijnhof.[N 1]

De gouverneur van Mechelen liet in 1578 alle gebouwen rondom de vesten platleggen om een verwachte belegering door de Spanjaarden te bemoeilijken. De begijnen vestigden zich noodgedwongen binnen de stadsmuren. In 1595 mochten ze een toen nog amper benut gebied in gebruik nemen; dit werd het Groot Begijnhof: kleine begijnenwoningen, conventen en schilderachtige beluikjes achter kleine poortjes.

Galerij[bewerken]

Het begijnhof op een oude foto

Filmlinks[bewerken]

Kunst in het Mechels begijnhof
Maurus Moreelsroute
Mechelen Begijnhof in 1977

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Meteen nadat de grote groep buiten de vest trok al vermeld in 1260 als "Domus debilium beghinarum". Dit gesticht werd onafhankelijk van het buitenmuurse begijnhof in 1295. De term 'Klein Begijnhof' komt pas na 1650 voor.