Beeldsmederij De Maan

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Puppet theatre in Mechelen
KIKKER=BLAUW, van De Maan

Bezig met het laden van de kaart...

Het sinds begin 2015 tot Beeldsmederij De Maan omgedoopte 'De Maan Figurentheater Mechelen', verkort De Maan, noemt zich 'beeldsmederij voor kinderen en jongeren'. De vzw zet de in 1948 door Jef Contryn begonnen familietraditie van het Stadspoppentheater voort, en wel in het alleroudste complete gebouw van de binnenstad: de sinds eind 2015 gerestaureerde voormalige Heilige Geestkapel.[1]

Terwijl in vroegere tijden het poppenspel een pure weergave was van poppen voor een geschilderde of getekende achtergrond (zoals ‍'Jan Klaasen'‍ en ‍'Katrijntje'‍), werd binnen het Figurentheater De Maan een samenspel gerealiseerd tussen poppen en menselijke acteurs. Medewerkers met een gedegen opleiding binnen de theaterkunsten zorgden geregeld voor een nieuwe, hooguit één uur durende topvoorstelling. Het resultaat bekoorde de dankzij die korte tijd aandachtig blijvende jonge bezoekers maar ook volwassenen bleken in hun nopjes.

Figurentheater De Maan verschilde dan ook in uitvoering met bijvoorbeeld Theater Toone in Brussel. Terwijl dit laatste met houten poppen zoals ‍'het Ketje'‍ met touwtjes bediende, gebruikten de acteurs van Figurentheater De Maan uit verschillende stoffen gemaakte poppen die in een samenspel met de acteurs werden bediend. Deze figuren werden met een hart voor poppen en een gedegen vakmanschap geconstrueerd door meerdere vaste medewerkers of peters of meters van het gezelschap, die meestal op een of ander manier gelinkt waren aan het figurentheater.

De Maan Figurentheater Mechelen vzw ontving steun van de provincie Antwerpen en, net als nadien de Beeldensmederij De Maan, van de Vlaamse overheid en de stad Mechelen. Na Willem Verheyden werd in 2013 Stef De Paepe directeur; Bart Mertens was de zakelijke leider en Paul Contryn de huisscenograaf. Diens vader, de poppenspeler, artistiek leider en directeur van het eertijdse Mechels Stadspoppentheater en eredirecteur van De Maan Louis Contryn, overleed in juli 2014 op 85-jarige leeftijd.[2][3]

Varia[bewerken]

  • De voorstelling "De zeven kabouters en Sneeuwwitje" uit 1982 werd uitgebracht op single met tekst van Louis Contryn en muziek van Daniël Schroyens. Van het theaterstuk "Van Roosdoorntje en andere dieren" werd tijdens de uitvoering een opname gemaakt voor een in 1987 in beperkte oplage uitgebrachte vinyl LP;[4] De tekst van het stuk was van Louis Contryn, de muziek was van Dirk van Oerle en de productieleider was Fernand Verreth.

Contact[bewerken]

Galerij[bewerken]

Filmlinks[bewerken]

Figuren- en objecttheater Paul Contryn
De Heilige Geestsite in Mechelen
Mechelse theaterpoppen


Bronnen[bewerken]

  1. De Maan. Stad Mechelen. Nagezien 2014-07-09.
    De Maan beeldsmederij voor kinderen en jongeren – Historiek. Beeldsmederij De Maan. Nagezien 2019-10-02.
    Bijlage B.S. neergelegd 2015-02-16 – De Maan Figurentheater Mechelen (Pdf). Belgisch Staatsblad (2015-02-26). Nagezien 2019-10-02.
  2. Van Haezendonck, Sven. Meester-poppenspeler is niet meer. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-07-07). Nagezien 2014-07-08.
  3. Overlijden Louis Contryn. De Maan vzw. Nagezien 2014-07-08.
  4. Mechels Stadspoppentheater – Van Roosdoorntje en andere dieren. Muziekarchief. Kunstenpunt vzw, VRT, BEA, SIMIM. Nagezien 2019-10-02.

Voetnoten[bewerken]