Autoluwe zone

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Limited traffic zone in the heart of Mechelen. Drivers risk a fine of 50 euros when entering it.

Bezig met het laden van de kaart...

De autoluwe zone in Mechelen: Zoom in op de kaart voor een gedetailleerdere weergave.

De autoluwe zone in Mechelen is sinds 2011 een gebied in het stadscentrum waar gemotoriseerd verkeer gemeden wordt. Enkel voertuigen waarvan de nummerplaten in een aparte databank geregistreerd staan, kunnen van de autoluwe zone gebruik maken. De controle hierop gebeurt via registratiecamera's met nummerplaatherkenning. De autoluwe zone heeft een tijdsregime: tussen 18 uur en 11 uur in de voormiddag erop is de autoluwe zone niet van kracht. Op de Vismarkt, in de Begijnenstraat, Bruul en Frederik de Merodestraat geldt een bijzondere regeling.

Bestuurders van wagens die niet-reglementair de autoluwe zone binnenrijden, riskeren een boete van 50 euro.

Welke voertuigen zijn niet toegelaten?[bewerken]

Motivatie en kritiek[bewerken]

Op de webstek van Stad Mechelen motiveert men de autoluwe zone onder meer als volgt: "Minder verkeer betekent minder uitlaatgassen, minder CO2-uitstoot en minder fijn stof. Dus: een betere luchtkwaliteit. Het invoeren van een autoluwe binnenstad past ook volledig in het door de stad gevoerde duurzame mobiliteitsbeleid, met speciale aandacht voor de fietsers."

Vanuit polieke hoek kwam er wat kritiek op het concept van de autoluwe zone. Volgens toenmalige oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang zou er te weinig zijn rekening gehouden met handelaars en mindervaliden. Een ander veel aangehaald argument luidt dat de zone Mechelaars en niet-Mechelaars zou afschrikken om in het stadscentrum van Mechelen te vertoeven of te winkelen. Enkele Mechelaars richtten net omwille van dit argument de protestgroep Mechelen autoluw, onaangenaam en onbereikbaar via sociaalnetwerksite Facebook op, die gauw door de lokale politiek werd opgemerkt.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]