Antoon Van Hammée

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif A 19th century painter from Mechelen
O.L.V.-van-Hanswijkkerk, nu basiliek

Antoon of Antoine Van Hammée, geboren te Mechelen op 25 maart 1836 en overleden te Schaarbeek op 6 januari 1903, was een kunstschilder en tekenaar van historische taferelen en portretten. Zijn afbeeldingen werden tot de Belgische School gerekend.

Biografie[bewerken]

Antoon Van Hammée ‍(fr) kreeg een opleiding in de periode 1854 ‍-'55 aan de Mechelse academie en vanaf 1855 onder de leiding van François-Joseph Navez aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. In 1864 was Van Hammée leerling in het atelier van de Vilvoordse kunstschilder Jan Frans Portaels.

De werken van Van Hammée behoren tot de romantiek, gezien hun compositie en de schitterend getoonde exactheid van de kledij. Vanaf 1866 begon hij een overzicht van de kledij door de eeuwen heen weer te geven, wat weerspiegeld werd in de vele portretten en genretaferelen die ontleend waren uit onderwerpen uit Griekenland en Pompeii.

De werken van Antoon Van Hammée werden en worden nog steeds aangeboden op nationale en internationale veilingen. Enkele voorbeelden:

  • ”Une cour de palais dans l' ancienne Rome” – 1877 [1]
  • ”Anthony and Cleopatra overseeing the execution of the conspirators” [2]
  • ”Pont animé en Afrique du Nord”
  • ”Les légions Romaines traversant Lenil près de Philaee”
  • ”Roman street scene” – 1873 [3]
  • ”Vissersboten bij rustige zee” – 1885 [4]
  • ”Afrikaan met tulband” [5]

Carrière

Van Hammée was leraar archeologie en kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel (1878 tot 1903, met onder anderen de Schaarbeekse kunstschilder Lucien Wollès als één van zijn leerlingen) en conservator van de afdelingen Monumentale Kunst en Decoratieve Schilderkunst in het museum Cinquantenaire in het Brusselse Jubelpark.

Hanswijkkerk Mechelen

Antoon was de broer van Rombout Van Hammée, tussen 1867 en 1899 pastoor te Mechelen van de Hanswijkkerk, waarvoor Antoon over een periode van achttien jaar een monumentale kruisweg schilderde (14 schilderijen van elk 3 op 2,30 meter). Bij de beëindiging van dit kunstwerk kwam het koninklijk paar Leopold II en Marie Henriëtte het geheel bewonderen. Het hing er van 1888 tot 1938, waarna het naar de zolder van de sacristie verhuisde omwille van schilderwerken; het raakte nadien echter nooit meer teruggeplaatst.[6]

Brussel[bewerken]

François Van Campenhout

De Belgische operazanger en dirigent François Van Campenhout was de componist van het Belgisch volkslied Brabançonne. Naast de Brusselse kunstschilder Charles Baugniet vereeuwigde ook Antoon Van Hammée deze componist terwijl deze de hymne zong in het bekend Brussels café Cantoni.[7]

Cercle des Aquarellistes et des Aquafortistes Belges

Antoon Van Hammée was één van de leden van het “Cercle des Aquarellistes et des Aquafortistes Belges” dat was opgericht in het café “A la Porte Verte” op 3 augustus 1883. Deze groep van kunstenaars was behoudsgezind en streefde niet na om, door sensationele artistieke manifestaties, het Brusselse publiek voor het hoofd te stoten. De leden van deze groepering waren allen werkzaam als ofwel grafisch kunstenaar ofwel aquarellist.

Schaarbeek[bewerken]

In 1876 trouwde Antoon Van Hammée te Parijs met Marie Lariviére uit Rio de Janeiro [8] en resideerde een hele tijd in De Lochtstraat 26 in Schaarbeek.[9]

Schaarbeek hernoemde één van zijn voornamere straten naar Antoon Van Hammée.[10]

Sportpaleis

Ernest Van Hammée was een neef van Antoon Van Hammée en het was op zijn initiatief dat het sportpaleis van Schaarbeek in 1912 werd gebouwd.[11]

Literatuur[bewerken]

  • Biographie Nationale, deel XXXV. Koninklijke Academie van België.
  • Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]