Het Anker

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Brewery with a tavern/restaurant in Mechelen
Achteringang tot brouwerij Het Anker
in de Hoviusstraat
Carolusbier

Brouwerij Het Anker is de enige nog actieve brouwerij te Mechelen. In de deels zeer oude gebouwen aan het Begijnhof zijn ook een brasserie/restaurant, een hotel (Hotel Carolus) en een bierwinkel gevestigd.

De brouwerij bezit op de Vismarkt het café Het Ankertje aan de Dijle, dat tevens als bierwinkel voor de Ankerbieren fungeert.

Het bedrijf Het Anker zette in 2011 eveneens een whiskystokerij op in een 17e-eeuwse familiehoeve te Blaasveld, met als resultaat de sinds 2013 op de markt gebrachte Gouden Carolus Single Malt en verrassend sinds november 2015 de Gouden Carolus Indulgence, een met whisky verrijkt bier.

Als gepast voor een klassebrouwerij, werden meerdere bieren bekroond; zelfs de whisky viel al jong in de prijzen.

Geschiedenis

Met een geboortejaar van 1369 is het één van de oudste van het land. De gebouwen van de brouwerij hoorden bij 'De Kranken', waar in de middeleeuwen oude en zieke begijnen verzorgd en verpleegd werden en waar hun rantsoen bestond uit bier. In 1872 werd het geheel overgenomen door Lodewijk van Breedam en Carolus Boonaerts, die er een brouwerij met stoomketel van maakten. In 1904 kreeg ze de naam 'Anker'.

Twintigste-eeuwse Mechelse brouwerijen waren bijvoorbeeld Lamot, Chevalier Marin en Jacobs maar door de eeuwen heen hadden er tientallen grote en kleine brouwerijen geweest.

Zoals men in Antwerpen een bolleke Koninck gaat drinken en in Brussel je een kriekenlambiek moet proeven, is elke toerist in Mechelen ertoe gehouden een Carolusbier te genieten, liefst met enkele blokjes kaas.

Bieren

Actueel

Gouden Carolus Classic
Een donker bier van hoge gisting.
 • Oudere liefhebbers herinneren zich de flesjes zonder term 'Classic' met de gouden raad hun inhoud nog minstens zes weken na de botteldatum te laten hergisten vooraleer te drinken, wijl in de Keizerin, een taverne aan de Grote Markt op de hoek met de Bruul, tegen meerprijs vijf jaar oude Gouden Carolus verkrijgbaar was.
 • De kaas De Mecheleir, verkocht bij kaashandelaar Harry Schockaert op de IJzerenleen in Mechelen, is gewassen met de Classic.
Gouden Carolus Tripel (voordien op etiket Triple)
Een goudkleurige tripel die reeds een prestigieuze prijs in de wacht sleepte, voor dit type bier vrij zoet.
Gouden Carolus Ambrio
Rood bier gebaseerd op het oude recept van de Mechelschen Bruynen. Deze maakt het trio Gouden Carolus-bieren in de drie nationale kleuren compleet.
Gouden Carolus Hopsinjoor
Een ongefilterd flink gehopt en dus verfrissend bitter bier.
Gouden Carolus Christmas
Een in de zomer gebrouwen zwaar donkerbruin speciaalbier dat pas bij de kerstperiode uitgebracht wordt.
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer blauw
Een telkens op de verjaardag van Karel V (24 februari) in gelimiteerde hoeveelheid gebrouwen zwaar donker bewaarbier, een speciale variant van de Classic.
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer rood
Een fruitig smakend zwaar blond bier.
Gouden Carolus Indulgence
De aanduiding voor een jaarlijks nieuw uitgedachte, tijdelijk verkrijgbare bierdrank.
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused
De oorspronkelijk als allereerste 'Indulgence' uitgebrachte combinatie van Cuvée van de Keizer blauw met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky, waarvan de succesvolle introductie in het najaar 2015 en het latere misnoegen bij consumenten wegens de door hen niet verwachte onverkrijgbaarheid aanzette tot alsnog permanente beschikbaarstelling onder een duidelijkere benaming.
Gouden Carolus Indulgence 2016 – Cuvée Sauvage was de tweede 'Indulgence', in gelimiteerde productie: een versnijding van 80 procent Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood met 20 procent 2 en 3 jaar oude lambiek van brouwerij Boon uit Lembeek. De vroegst verkochte flessen droegen geen etiket 'Cuvée Sauvage' en leken sterk op die van de eerste 'Indulgence' terwijl het weerom donkere glas de veel lichtere bierkleur nagenoeg verborg.
Gouden Carolus Indulgence 2017 – Botanik is de derde 'Indulgence', in gelimiteerde productie: een blond speciaalbier gebrouwen met gerst en tarwe, waaraan tijdens de rijping vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel en rozemarijn toegevoegd werden.
Gouden Carolus UL.T.R.A.
Speciaalbier met een laag alcoholpercentage van 3,7%, uitgebracht in juni 2018.
Maneblusser
Een blond tamelijk licht bier met licht citrus aroma, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting met hergisting op fles, ter ere van de Maneblussers.
Maneblusser Lente
Een zachtzoet, fruitig en heerlijk bloemig voorjaarsbier.
Lucifer
Een subtiel gehopt en vrij zwaar blond bier met fruitige neus.
Boscoli (voorheen Boscouli geheten)
Een zomers witbiertje met dieprode kleur door toegevoegd natuurlijk vruchtensap.

Voorheen

Mechelschen Bruynen
Een donker vrij zoet bier naar vergangen 14e-eeuwse Mechelse traditie doch wat zwaarder en iets meer gehopt; in 2005 vervangen door de Gouden Carolus Ambrio.
Margriet
Dit feestbier werd gelanceerd ter gelegenheid van Stad in vrouwenhanden, waarna het nog een tijd langer gebrouwen is geweest.
Gouden Carolus Easter
Een paasbier.
Anker Herfstbok
Een donkere najaarsbock.

Onderscheidingen

 • Nadat ze reeds in 2007 en 2009 in de prijzen vielen, scoorden in november 2010 maar liefst twee bieren van de Mechelse brouwerij op de jaarlijkse internationale European Beer Star-competitie in Nürnburg. Een gouden medaille was gereserveerd voor de Gouden Carolus Triple en een zilveren medaille was weggelegd voor de Gouden Carolus Classic. In september 2012 werd deze laatste als wereldwijde categoriewinnaar verkozen tot "World's Best Dark Beer".(bron?)
 • Op 2 maart 2011 werd de brouwerij bezichtigd in het gespecialiseerde televisieprogramma Tournée Générale op Canvas.
 • Op de World Beer Awards 2016 verdiende de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood een gouden medaille (Belgian Style Strong - Pale Beer) en de Gouden Carolus Tripel eveneens goud (Belgian Style Tripel - Pale Beer), de Maneblusser een zilveren (Belgian Style Blond - Pale Beer) en de Gouden Carolus Indulgence 2015 - Whisky Infused haalde de top als World's Best Spirit Flavoured Beer.[1]
 • Te Leuven op het Zythos Bierfestival, met jaarlijks meer dan 12.000 bezoekers, won Het Anker zowel in 2017 als in 2018 met de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused de Zythos consumententrofee: een tegel met de namen van die bierliefhebbersvereniging, het bier met de meeste door het publiek ingediende stembiljetten en het brouwersbedrijf dat het voor proeven beschikbaar had gesteld.[2]

Malt whisky

Gouden Carolus Single Malt
Een whisky die gedistilleerd wordt uit het bierbeslag van Gouden Carolus Tripel.
Op de Global World Whisky Masters 2016 behaalde de Gouden Carolus Single Malt goud in de categorie 'Europe – Single Malt Premium'. Op de 2016 International Wine and Spirit Competition (IWSC) behaalde hij brons in de categorie 'whiskies worldwide' en ook brons haalde de Fado Vivo (Belgium, single malt, no age stated, cask finish), een gelimiteerde versie met meer complexe lagering. De Gouden Carolus Single Malt werd in 2017 de eerste Belgische whisky met koosjer-certificaat, waartoe maandenlang was samengewerkt met het streng-orthodoxe joodse rabbinaat in Antwerpen en de Antwerpse whisky- en wijnhandel CEDEV.[3]
Gelimiteerde edities
Uitgaande van de Gouden Carolus Single Malt wordt ter gelegenheid van elke verjaardag van Stokerij De Molenberg onder haar eigen naam telkens een aparte variatie op beperkte schaal uitgebracht.[4] Aldus ontstonden reeds de Gold Fusion, Fado Vivo, Sola Jerez en Muscad’Or.

Varia

 • Nadat de bottelarij met verwarmde opslagkamers voor nagisting in de fles sedert enkele jaren naar de Blarenberglaan in Mechelen-Noord II was overgebracht, plaatste Het Anker er in 2017 tien grote rijpingstanks. Met zo ook vrijgekomen ruimte voor productie en eerste rijping (hoofdgisting) op het historisch adres, zou de al sterk opgevoerde capaciteit van de bierbrouwerij, amper 1.400 hectoliter per jaar toen ze in 1990 onder leiding kwam van de familiale aandeelhouder van de 5e generatie Charles Leclef, geleidelijk verder verhoogd worden tot 100.000 hectoliter.[5]
 • In augustus 2017 werd brouwerij Het Anker vernoemd door de Amerikaanse nieuwszender CNN als zeker te bezoeken waard.[6]
 • In de eerdere Sint-Jozefkerk te Battel plande de nieuwe eigenaar Het Anker de realisatie van een microbrouwerij met horeca- en gemeenschapsfunctie tegen het najaar van 2020.[7]
 • Brouwerij Het Anker is lid van de Green Deal Brouwers, een initiatief van brouwerijen voor spaarzaam waterbeheer, opgericht in 2018. [8]

Contact

Galerij

Filmlinks

Brouwerij Het Anker
Radio 2 - Interview met Charles Leclef
Opendeurdag 2013


Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus
Carolus Tripel
Dag van de Cuvée - 2013


Externe links

Bronnen


 1. Consumententrofee. Zythos Bierfestival. Zythos vzw. Nagezien 2018-08-16.
 2. De Moor, Leen. Eerste Koosjere Belgische Whisky. MadeInMechelen (2017-05-03) Nagezien 2017-05-13.
 3. De Moor, Leen. Muscad’Or is de nieuwe Gouden Carolus Single Malt. MadeInMechelen (2017-11-21) Nagezien 2017-11-21.
 4. Het Anker verdubbelt productiecapaciteit. Het Laatste Nieuws, regio Mechelen (2017-05-18) Nagezien 2017-05-13.
 5. Deze zeven Belgische brouwerijen moet je zeker bezoeken, volgens CNN. Het Laatste Nieuws (2017-08-08) Nagezien 2017-08-08.
 6. • Van Haezendonck, Sven. Het Anker opent microbrouwerij in kerk van Battel: 'Wij willen er een levende plek van maken'. Gazet van Antwerpen (2019-10-30). Nagezien 2019-12-30.
  • Van de Sande, Stijn. Laatste misviering in kerk van Battel lokt veel volk. Gazet van Antwerpen (2019-12-29). Nagezien 2019-12-30.
 7. Omgeving Vlaanderen Green Deal Brouwers Nagezien 2020-06-03.

Voetnoten