Aardappelen in Mechelen

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
English.gif Potatoes grown in Mechelen since the 16th Century
Uitgang Kruidtuin

Mechelen staat vooraan in de lijn van de geschiedenis van de invoer van de aardappel (patat) in deze streken.

Geschiedenis[bewerken]

De aardappel werd vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekend stond als “Chunu”. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in het Andesgebergte, waar veel andere planten niet meer konden groeien. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle aardappels afstammen van één plant uit Zuid-Peru.

Het waren de monniken die ervoor zorgden dat de aardappel vanuit Spanje zijn weg vond naar de andere Europese landen. Zij pootten de plant in hun kloostertuinen. De boeren wilden er aanvankelijk niets van weten. Omdat de stengels en bessen giftig waren, dachten ze dat de knollen ook ongezond zouden zijn. Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel en in de 17e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd. Vanwege het hoge gehalte van vitamine C, werd de knol ook gebruikt bij het bestrijden van scheurbuik. Hoewel de aardappel al sinds de Tachtigjarige Oorlog in de “Hortus botanicus in Leiden” stond, sinds 1640 in Groningen en sinds 1689 in Amsterdam, werd in Friesland de aardappel pas voor het eerst in 1727 als voedsel erkend.

Carolus Clusius plantte (reeds) in 1588 in Mechelen voor het eerst aardappelen in de tuin van Pitsemburg. In 1601 verhaalde hij over de voortplanting van de aardappel door zaad. Het bleek dat uit zaad, afkomstig van een paarsbloeiende plant, ook witbloeiende planten opgroeiden. Er zijn dus waarschijnlijk door selectie al vroeg verschillende rassen in Europa ontstaan. Zo kruiste Petrus Hondius (geboren in 1578 te Vlissingen en overleden in augustus 1621 te Terneuzen) in Nederland al aardappelen met elkaar. Door virusinfectie verouderden de rassen echter snel en werd regelmatig teruggegrepen op zaad.

Info[bewerken]

De aardappel hoort tot de familie van de Nachtschadigen (Solanaceae), net zoals de tomaat, de aubergine en de Spaanse peper (paprika).

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]