Walem

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door Gimycko (overleg | bijdragen) op 11 mei 2011 om 18:46
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Kasteel Battenbroek in Walem

Translation : Description and history of Walem Village, part of Mechelen

Beschrijving

Walem is een deelgemeente van Mechelen. Walem ligt ten Noorden van het Stadscentrum en de Industriezone Mechelen-Noord. Het dorp ligt nabij de rivier de Nete, die samen met de Dijle een groot stuk van de grenzen van het grondgebied vormt.

Walem is voor autoreizigers naar het zuiden bekend van de Paddenstoelachtige Watertoren, die duidelijk zichtbaar is vanaf de E19. Verder is Walem bekend vanwege de Waterskiclub die gevestigd is aan één van de Battenbroek-Vijvers. De tweede Battenbroek-vijver is een Visvijver.

In mei 2001 kreeg Walem een gloednieuw dorpshuis.

Het Fort van Walem

Na Wereldoorlog I is het militaire nut van het Fort van Walem (en de ganse fortengordel) definitief voorbijgestreefd en worden er aan sommige forten grondige veranderingen doorgevoerd om ze beter te kunnen betreden en leefbaarder te maken. Te Walem blijven de veranderingen echter vrij klein en zal het Fort zijn specifieke eigenheid bewaren tot na Wereldoorlog II.

Het Fort van Walem werd vroeger geregeld gebruikt voor oefeningen van het Rode Kruis, daarna was de Civiele Bescherming er gevestigd.

Mensen uit Walem

Walem in Nederlands Limburg

Ook bestaat er in Nederlands Limburg een gehucht met de naam Walem, onderdeel van Schin-op-Geul. Het ligt op enkele kilometers verwijderd van het gehucht Mechelen, onderdeel van Gulpen-Wittem, gesitueerd tussen Maastricht en Aken. Gegevens vind je in de rubriek Mechelen in Nederlands Limburg.

Adres/Contact

Kasteel van Battenbroek - Battenbroek 11 - Walem

Externe Links

Galerij