Walem: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (en)
k (update)
Regel 13: Regel 13:
 
'''Walem''' is een deelgemeente van [[Mechelen]] ten noorden van het stadscentrum en de industriezone [[Wikipedia:Mechelen-Noord|Mechelen-Noord]]. Het dorp ligt nabij de rivier de [[wp:Nete|Nete]], die samen met de [[Dijle]] een groot stuk van de grenzen van het grondgebied vormt.
 
'''Walem''' is een deelgemeente van [[Mechelen]] ten noorden van het stadscentrum en de industriezone [[Wikipedia:Mechelen-Noord|Mechelen-Noord]]. Het dorp ligt nabij de rivier de [[wp:Nete|Nete]], die samen met de [[Dijle]] een groot stuk van de grenzen van het grondgebied vormt.
   
Walem is voor autoreizigers naar het zuiden bekend van de paddenstoelachtige [[Wikipedia:Watertoren|watertoren]], die duidelijk zichtbaar is vanaf de [[wp:Europese weg 19|E19]]. Verder is Walem bekend vanwege de [[wp:Waterskiën|waterskiclub]] die gevestigd is aan één van de Battenbroekvijvers. De tweede Battenbroekvijver is een [[wp:Visvijver|visvijver]].
+
Walem is voor autoreizigers naar het zuiden bekend van de paddenstoelachtige [[Wikipedia:Watertoren|watertoren]], die duidelijk zichtbaar is vanaf de [[wp:Europese weg 19|E19]]. Verder is Walem bekend vanwege de [[wp:Waterskiën|waterskiclub]] die gevestigd is aan één van de [[Battenbroek]]vijvers. De tweede Battenbroekvijver is een [[wp:Visvijver|visvijver]].
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Regel 33: Regel 33:
   
 
'''Kasteel van Battenbroek'''
 
'''Kasteel van Battenbroek'''
  +
Zie [[Battenbroek#Kasteel van Battenbroek|hoofdstuk 'Kasteel van Battenbroek' in artikel 'Battenbroek']].
 
[http://g.co/maps/nt7z8 Battenbroek 11] - Walem
 
   
 
==Varia==
 
==Varia==

Versie van 13 nov 2014 06:57

English.gif Village in Mechelen municipality, to the north of the city centre.
Kasteel Battenbroek in Walem

<googlemap version="0.9" lat="51.065300" lon="4.455900" zoom="15" width="402" height="500"> (W) 51.06662,4.45656,Walem </googlemap>

Walem (Mechelen)

Walem is een deelgemeente van Mechelen ten noorden van het stadscentrum en de industriezone Mechelen-Noord. Het dorp ligt nabij de rivier de Nete, die samen met de Dijle een groot stuk van de grenzen van het grondgebied vormt.

Walem is voor autoreizigers naar het zuiden bekend van de paddenstoelachtige watertoren, die duidelijk zichtbaar is vanaf de E19. Verder is Walem bekend vanwege de waterskiclub die gevestigd is aan één van de Battenbroekvijvers. De tweede Battenbroekvijver is een visvijver.

Geschiedenis

Walem bij Mechelen was ooit een afzonderlijke heerlijkheid. In de Middeleeuwen had Walem gedurende een korte periode een eigen munt.

De Berthouders, Heren van Mechelen, hadden - in de Middeleeuwen - Walem in eigendom, doch dit geslacht stierf uit met de geboorte van Margareta van Wesemael, dochter van Hendrik Berthout. Margareta van Wesenmael bracht het grondgebied in de familie van haar echtgenoot Dirk van Hoorn, heer van Perwez.

Uit dit huwelijk werd een dochter, Maria, geboren die huwde met Jan Stuart, graaf van Marr en Yerniac. Wanneer Maria weduwe werd, verpandde ze Walem aan Anton van Bourgondië, hertog van Brabant, wiens zoon Jan IV [1] het grondgebied overdroeg aan zijn broer Philips, graaf van Saint-Pol.

Philips beheerde het grondgebied tot aan zijn dood doch daarna kwam Walem terug onder de voogdij van de gravin van Marr. Uiteindelijk zou het grondgebied, voor lange tijd, toebehoren aan het geslacht van De Mérode.

In de 13e eeuw was Walem reeds erkend als Vryheit of Gemeente met een eigen schependom en in de 15e eeuw woonde er meer dan tweeduizend inwoners. In 1458 (of 1463) werd Walem geteisterd door een verschrikkelijke brand die 200 huizen verwoestte en in 1543 werd Walem grotendeels geplunderd en verwoest door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum bij diens inval in het hertogdom Brabant.

Het Fort van Walem

Na Wereldoorlog I was het militaire nut van het Fort van Walem (en de ganse fortengordel) definitief voorbijgestreefd en werden er aan sommige forten grondige veranderingen doorgevoerd om ze beter te kunnen betreden en leefbaarder te maken. Te Walem bleven de veranderingen echter vrij klein en bewaarde het fort zijn specifieke eigenheid tot na Wereldoorlog II.

Het Fort van Walem werd vroeger geregeld gebruikt voor oefeningen van het Rode Kruis, daarna was de Civiele Bescherming er gevestigd.

Kasteel van Battenbroek Zie hoofdstuk 'Kasteel van Battenbroek' in artikel 'Battenbroek'.

Varia

  • In Nederlands Limburg ligt op 50° 52′ 6,9″ noorderbreedte en 5° 52′ 08,5″ oosterlengte een gehucht met de naam Walem, onderdeel van Schin op Geul, op tien kilometer ten noorden van het dorpje Mechelen, onderdeel van Gulpen-Wittem, gesitueerd tussen Maastricht en Aken.
  • Het ons beter bekende Walem was de thuisbasis van de familie Teugels, één van de grootste verhuurders van dansorgels (waaronder Decap) in de Mechelse regio. Dansorgels waren de opvolger van de bigbands uit de jaren 1930 en ’40 en voorlopers van de jukeboxen, die voornamelijk werden opgesteld in café’s, feestzalen en spiegeltenten. Deze orgels waren een sobere versie van de meer met figuurtjes verfraaide kermisorgels, die onderdeel waren van bijvoorbeeld paardenmolens.
  • Walem bezat een velodroom (1908 tot eind jaren 1960).
  • Halloween wordt sinds 2006 te Walem gevierd als 'Waloween'. Verklede kleuters en kinderen van de lagere school trekken dan, samen met hun ouders en dorpsgenoten, in een heksenstoet door de straten van Walem.[2]
  • In mei 2001 kreeg Walem een gloednieuw dorpshuis.
  • In augustus 2011 startte de Walemse dierenarts Bart vander Kuylen, als eerste in België, met een mobiele dierenartspraktijk.

Mensen uit Walem

Externe links

Galerij

Filmlinks


Bronnen