Tervuursesteenweg (straat): verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 60: Regel 60:
 
*[http://www.goudenelf.net Buurtwebsite Elf Novemberstraat en Omgeving]
 
*[http://www.goudenelf.net Buurtwebsite Elf Novemberstraat en Omgeving]
   
{{kaart}}
+
{{hogekaart}}
   
 
[[Categorie:Straten]]
 
[[Categorie:Straten]]

Versie van 28 apr 2009 19:00

Tervuursesteenweg.jpg

De Tervuursesteenweg in Mechelen


Translation Sjabloon:Begin

Beschrijving

De Jubellaan

De Tervuursesteenweg is een baan, buiten de ring van Mechelen, die start aan de Colomabrug. De Colomabrug ligt achter het station van Mechelen over de Leuvense Vaart.

Bij het begin van de Tervuursesteenweg vinden we Coloma, waar oa les wordt gegeven aan toekomstige kappers en kapsters, bakkers, receptionisten, alsook studenten die geinteresseerd zijn in toerisme.

De Tervuursesteenweg snijdt de parochie Coloma in twee delen. Wanneer men van Mechelen binnenstad alzo de Tervuursesteenweg oprijdt, vinden we links straten en pleinen die uitlopen op de Leuvense Vaart en rechts straten en pleinen die uitlopen op de Jubellaan.

In het begin van de Tervuursesteenweg vinden we de Kerk van Coloma die, anno 2007, in een belabberde en gevaarlijke staat verkeerd. Hierover is door oa het stadsbestuur al enorm gebakkeleid wat er met dit gebouw moet gebeuren.

Verderop, langs de linkerkant, vinden we de Leliestraat die verbinding maakt met het plein, waar de nieuwe zwemdok van Mechelen is gevestigd.

Een kleine kilometer verderop vinden we de eerste woonwijken. De oudste woonwijken zijn te herkennen aan de huizen met een donkere kleur en behoren tot een sociale woonwijk, gebouwd rond 1920. Hier vinden we oa de Beukstraat.

Even verderop merken we de latere woonwijk (gebouwd rond 1970) en herkennen we het nieuw aangelegde plein aan de Abeelstraat.

Eens de Jozef Verbertstraat gepasseerd zien we de laatst opgetrokken woonwijk (gebouwd rond 1975). Hier vinden we ook het dienstencentrum Abeel.

Uiteindelijk zien we de megablokken van de Mahatma Ghandistraat. Zij zijn niet gelegen aan de Tervuursesteenweg, maar neergezet in de driehoek waar de Tervuursesteenweg en de Jubellaan elkaar tegemoet komen.

De meesten van deze woonwijken horen toe tot de Mechelse Goedkope Woningen, een Mechelse VZW (?) die zorgt voor goede behuizing voor de minder gegoeden.

Eens voorbij de woonblokken van de Mahatma Gandhistraat botst de Tervuursesteenweg op de Jubellaan (Aan de Baarbeek). Steekt men de Jubellaan over, dan belandt men in de Geerdegemstraat. Slaat men echter links af naar de gemeente Hofstade toe (provincie Brabant) dan vervolgt de Tervuursesteenweg zijn weg, via Hofstade, Elewijt, Perk, enz. helemaal tot in Tervuren.

Geschiedenis

Bestand:Mahatmagandistraat1.jpg
De woonblokken in de Mahatma Gandistraat

De wijk Tervuursesteenweg is de grootste wijk van Mechelen en telt ongeveer 7000 inwoners. De wijk ligt tussen Leuvense Vaart en de spoorweg Antwerpen-Brussel. Vroeger heette deze wijk Hanswijkenhoek of Beestenhoek.

De Tervuursesteenweg is een restant van een oude Romeinse heerbaan, die in Mechelen vanaf de Oude Brusselstraat via Elewijt en Perk loopt tot Waterloo en verder naar het zuiden. De weg werd door historici als oude baan vanuit Mechelen naar Brussel beschouwd. In de 17de eeuw noemde men deze baan de winterbaan naar Brussel.

Voorheen lag de wijk in een wat agrarisch gebied en vanaf einde 19de eeuw groeide hij aan met arbeiderswoningen. De oudste kern bestaat uit de Stenenmolenstraat, Sint-Jozefstraat, Kruisveldstraat en de Vredestraat. Vanaf 1898 werd deze wijk een zelfstandige parochie (voorheen hing het af van Onze Lieve Vrouw-over-de-Dijle) en dit onder de naam Sint-Jozef-Coloma. Het laatste stuk van de naam werd gegeven als dankbaarheid voor bekomen grond van de Dames van Maria, die het Pensionaat van Coloma beheerden. Dit domein was voordien het Lusthof van de Graaf van Coloma.

Begin van de 20e eeuw werd de huidige, neogotische kerk gebouwd, een kerk die sinds 2000 leeg staat wegens bouwvalligheid. Een nieuwbouw is sindsdien in de planning. De eerste kerk van Coloma was het huidige Kranske op de Tervuursesteenweg en is nu een feestzaal.

In de jaren 1920-1930 is er een sterke aangroei met sociale woningen zoals Tervuursesteenweg, Matigheidstraat, Eenheidstraat en Voorzorgstraat. Deze oudere woonwijk werd in de volksmond huizekes van 't syndicaat genoemd. Rond 1970 was er weer een grote uitbreiding met de appartementswijk Mahatma Gandhi.

Provinciegrens

Vanaf het punt waar de eerste woonwijken gevestigd zijn tot aan de kruising met de Jubellaan wordt de Tervuursesteenweg ook een provinciegrens. Hier maakt de provinciegrens tussen de provincie Antwerpen en Brabant een kromming, waardoor links de mensen in de provincie Brabant (Hofstade) wonen en rechts de mensen in de provincie Antwerpen (Mechelen) wonen. Dit levert voor de Brabanders soms lichte problemen op oa ivm huisvuilophaling of papierwerk.

Winkels

Oude foto

Deze lange steenweg heeft spijtig genoeg weinig grote winkels. Buiten enkele kleine zelfstandigen heeft er lang een Nopri geweest op de Tervuursesteenweg, maar deze is al een tiental jaren verdwenen. Tegenover het vernieuwde Abeelplein is er echter wel al enkele jaren een Spar gevestigd. Vele bewoners van de Tervuursesteenweg gaan hun boodschappen dan ook halen in andere wijken of in het grote Carrefour-complex in Zemst.

Op de Tervuursesteenweg vinden we de Electro-Kleinzaak Van der Goten, ooit gevestigd in de Reuzenstraat (Achter het Mechels Stadhuis).

Adres/Contact

...

Externe Links

Sjabloon:Hogekaart