Olivetenvest: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(+cat:Ring rond Mechelen; Herschreven.)
(Herschreven en vrij flink aangevuld)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Translation|One of the roads that form the inner ringway around Mechelen}}
 
{{Translation|One of the roads that form the inner ringway around Mechelen}}
 
<div style="float:right;clear:right;">
 
<div style="float:right;clear:right;">
<div style="display:inline-block;">[[Afbeelding:olivetenvest.jpg|thumb|200px|<div class="center">'''Olivetenvest'''</div>]]</div>
+
<div style="display:inline-block;">[[Afbeelding:olivetenvest.jpg|thumb|200px|<div>'''Olivetenvest'''</div>]]</div>
<div style="display:inline-block;">[[Afbeelding:highbuilding.jpg|thumb|200px|<div class="center">'''Hoogbouw op de Olivetenvest'''</div>]]</div>
+
<div style="display:inline-block;">[[Afbeelding:highbuilding.jpg|thumb|200px|<div>'''Hoogbouw op de Olivetenvest'''</div>]]</div>
 
</div>
 
</div>
   
De '''Olivetenvest''' te Mechelen is het deel van de [[R12|kleine ring]] tussen de [[Koningin Astridlaan]] en de [[Guido Gezellelaan]].
+
De '''Olivetenvest''' te [[Mechelen]] is het deel van de [[R12|kleine ring]] tussen de [[Koningin Astridlaan]] en de [[Guido Gezellelaan]]. Die werden door de [[Winketbrug]] verbonden tot haar rol was overgenomen door het viaduct. Bij de tunnel daaronder tussen de [[Winketkaai]] en de binnenstadwaartse straat [[Dijle (straat)|Dijle]], verbergt het op de [[Dijle (rivier)|Dijle]]kade verhoogde plantenperk het voormalige zuidelijke bruggenhoofd. Bij de voet van het viaduct is het kruispunt met de [[Battelsesteenweg]] en de [[Adegemstraat]] de locatie van de eertijdse [[Brusselpoort#Twaalf stadspoorten|Adegempoort]].
   
Hier bevindt zich het [[Olivetenhof]], [['t Echt Mechels Theater]] en de studio's van [[Radio Reflex]]. De huidige benaming dateert van de 19e eeuw, naar het [[Olivetengodshuis]], dat eertijds was gevestigd in de driehoek gevormd met de [[Kattenberg]] en de [[Olivetenstraat]].
+
Naast de stadswal heette de straat De huidige naam dateert pas van 1851, naar het reeds toen eeuwenoude [[Olivetengodshuis]] in de driehoek gevormd met een kort eindje straat Dijle en de [[Kattenberg]] en met de [[Olivetenstraat]]. Bij de laatste eeuwwisseling bejaarde Mechelaars konden zich de aan de er opgenomen mannen te danken volkse straatnaam ''&zwj;'Pekesvest'&zwj;'' herinneren en de hierop in hun jongere tijd jaarlijks gehouden ''&zwj;'Pekeskermis'&zwj;''.
   
  +
Na de afbraak van het godshuis verscheen daar rond 1960 het in de stad vroegste appartementenblok van 8 verdiepingen — naar Mechelse normen hoogbouw. Eveneens aan deze vest bevinden zich het [[Olivetenhof]], [['t Echt Mechels Theater]] en de studio's van [[Radio Reflex]].
==Bron==
 
  +
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, pp 348 e.v.
 
  +
==Bronnen==
  +
<div class="References">
  +
<!--*Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, pp 348 e.v. -- 2019-01-25 verborgen: allicht even nietszeggend als op de normaal oorspronkelijk daaruit puttende VIOE-pagina 'Olivetenvest' inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/100810, dat oost en west verwart tenzij 'de hoge bouw' bizar het recente bankgebouw en niet het oudere en hogere appartementenblok zou bedoelen-->
  +
<references />
  +
</div>
  +
  +
==Voetnoten==
  +
<div class="References">
  +
<references group="N" />
  +
</div>
   
 
[[Categorie:Straten]]
 
[[Categorie:Straten]]

Versie van 26 jan 2019 08:59

English.gif One of the roads that form the inner ringway around Mechelen
Olivetenvest
Hoogbouw op de Olivetenvest

De Olivetenvest te Mechelen is het deel van de kleine ring tussen de Koningin Astridlaan en de Guido Gezellelaan. Die werden door de Winketbrug verbonden tot haar rol was overgenomen door het viaduct. Bij de tunnel daaronder tussen de Winketkaai en de binnenstadwaartse straat Dijle, verbergt het op de Dijlekade verhoogde plantenperk het voormalige zuidelijke bruggenhoofd. Bij de voet van het viaduct is het kruispunt met de Battelsesteenweg en de Adegemstraat de locatie van de eertijdse Adegempoort.

Naast de stadswal heette de straat De huidige naam dateert pas van 1851, naar het reeds toen eeuwenoude Olivetengodshuis in de driehoek gevormd met een kort eindje straat Dijle en de Kattenberg en met de Olivetenstraat. Bij de laatste eeuwwisseling bejaarde Mechelaars konden zich de aan de er opgenomen mannen te danken volkse straatnaam ‍'Pekesvest'‍ herinneren en de hierop in hun jongere tijd jaarlijks gehouden ‍'Pekeskermis'‍.

Na de afbraak van het godshuis verscheen daar rond 1960 het in de stad vroegste appartementenblok van 8 verdiepingen — naar Mechelse normen hoogbouw. Eveneens aan deze vest bevinden zich het Olivetenhof, 't Echt Mechels Theater en de studio's van Radio Reflex.

Bronnen

Voetnoten