Lemmensinstituut: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
[[Translation]] : Description of the Lemmens Institute, famous for Organ and Church Music
+
[[Translation]] : The ancient Lemmens Institute in Mechelen, school for organ and church music
   
 
==Beschrijving==
 
==Beschrijving==
Het '''Lemmensinstituut''' werd in 1879 opgericht in '''[[Mechelen]]''', de '''Stad van de [[Wikipedia:Aartsbisschop|Aartsbisschop]]''', waar reeds een '''Orgel- en Beiaardschool''' bestond. De '''Belgische Bisschoppen''' wilden de '''Kerkmuziek''' opwaarderen en deden een beroep op '''[[Wikipedia: Jacques-Nicolas_Lemmens |Jacques-Nicolas Lemmens]]''' (1823-1881), een '''Vlaamse Orgelleraar''' aan het '''Conservatorium van Brussel'''.
+
Het '''Lemmensinstituut''' werd in 1879 opgericht in [[Mechelen]], de Stad van de [[Wikipedia:Aartsbisschop|Aartsbisschop]], waar reeds een orgel- en beiaardschool bestond. De Belgische bisschoppen wilden de kerkmuziek opwaarderen en deden een beroep op [[Wikipedia: Jacques-Nicolas_Lemmens |Jacques-Nicolas Lemmens]] (1823-1881), een Vlaamse orgelleraar aan het conservatorium van Brussel.
   
Later werd '''Edgar Tinel''' (1854-1912) directeur. Hij verruimde het '''Opleidingsmodel''' van het loutere '''Orgelspel, Gregoriaanse Muziek en Koormuziek''' naar '''Muziektheorie, Koordirectie en Compositie'''.
+
Later werd Edgar Tinel (1854-1912) directeur. Hij verruimde het opleidingsmodel van het loutere orgelspel, Gregoriaanse muziek en koormuziek naar muziektheorie, koordirectie en compositie.
   
In 1968 verhuisde men naar '''Leuven'''. In de periode na het '''[[Wikipedia:Tweede_Vaticaans_Concilie|Tweede Vaticaans Concilie]]''', waarbij '''Latijnse Gezangen''' werden omgezet naar '''Nederlandstalige Kerkmuziek''', speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de '''Officiële onderwijsstructuur''' en alzo kon men in 1971 een '''Kunsthumaniora''' beginnen. De titel '''Laureaat van het Lemmensinstituut''' werd gelijkgesteld met de '''Eerste Prijs van een Muziekconservatorium'''.
+
In 1968 verhuisde men naar Leuven. In de periode na het [[Wikipedia:Tweede_Vaticaans_Concilie|Tweede Vaticaans Concilie]], waarbij Latijnse gezangen werden omgezet naar Nederlandstalige kerkmuziek, speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de officiële onderwijsstructuur en alzo kon men in 1971 een kunsthumaniora beginnen. De titel "Laureaat van het Lemmensinstituut" werd gelijkgesteld met de eerste prijs van een Muziekconservatorium.
   
De '''Studie van de Kerkmuziek''', die in de '''Wereldse Conservatoria''' weinig aan bod kwam, kwam op een '''Hoger Niveau'''. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar '''Niet-Kerkelijke Muziek'''. Zo kwam er ook een '''Lerarenopleiding in de Muziek''' bij, niet alleen om '''Muziekleraars''' op te leiden, maar belangrijker nog om de '''Muziekpedagogiek''' een '''Wetenschappelijke Grondslag''' te geven.
+
De studie van de kerkmuziek, die in de wereldse conservatoria weinig aan bod kwam, kwam op een hoger niveau. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar niet-kerkelijke muziek. Zo kwam er ook een lerarenopleiding in de muziek bij, niet alleen om muziekleraars op te leiden, maar belangrijker nog om de muziekpedagogiek een wetenschappelijke grondslag te geven.
   
 
==Edgar Tinel==
 
==Edgar Tinel==
 
Edgar (Pierre Joseph) Tinel (27 maart 1854 - 28 oktober 1912) was een Vlaamse pianist en componist. Hij werd geboren in Sinaai-Waas en stierf in Brussel. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij [[wp-en:Louis Brassin|Louis Brassin <sup><small>(UK)</small></sup>]] (Piano) en [[wp:François-Auguste Gevaert|François-August Gevaert]] (Compositie), startte hij zijn carrière als virtuoos. Snel kwam compositie hiervoor in de plaats. In 1877 kreeg hij de Belgische [[Wikipedia:Prix_de_Rome|Prix de Rome]] voor zijn Cantata Klokke Roeland.
'''Edgar (Pierre Joseph) Tinel''' (27 maart 1854 - 28 oktober 1912) was een '''Vlaamse Pianist en Componist'''.
 
Hij werd geboren in '''Sinaai-Waas''' en stierf in '''Brussel'''. Na zijn studies aan het '''Koninklijk Conservatorium van Brussel''', bij '''Brassin (Piano) en Gevaert (Compositie)''', startte hij zijn carrière als '''Virtuoos'''. Snel kwam '''Compositie''' hiervoor in de plaats. In 1877 kreeg hij de Belgische '''[[Wikipedia:Prix_de_Rome|Prix de Rome]]''' voor zijn '''Cantata Klokke Roeland'''.
 
   
In 1881 volgde hij '''Jacques-Nicolas Lemmens''' op als directeur van het '''Mechels Instituut voor Religieuze Muziek''', het latere '''Lemmensinstituut'''. Hij werd aangesteld als '''Inspecteur voor Muziekonderricht''' in 1889, werd '''Professor aan het Brussels Conservatorium''' voor '''[[Wikipedia:Contrapunt|Contrapunt]] en [[Wikipedia:Fuga|Fuga]]''' in 1896 en '''Directeur''' aan het einde van 1908.
+
In 1881 volgde hij Jacques-Nicolas Lemmens op als directeur van het Mechels Instituut voor religieuze muziek, het latere Lemmensinstituut. Hij werd aangesteld als inspecteur voor muziekonderricht in 1889, werd professor aan het Brussels Conservatorium voor [[Wikipedia:Contrapunt|Contrapunt]] en [[Wikipedia:Fuga|Fuga]] in 1896 en directeur aan het einde van 1908.
   
 
==De eerste vijf directeurs van het Lemmensinstituut==
 
==De eerste vijf directeurs van het Lemmensinstituut==
*Jaak Nikolaas Lemmens
+
*[[wp:Jacques-Nicolas Lemmens|Jaak Nikolaas Lemmens]]
 
*Edgard Tinel
 
*Edgard Tinel
 
*Alois Desmet
 
*Alois Desmet
*Jules Van Nuffel
+
*[[wp:Jules Van Nuffel|Jules Van Nuffel]]
  +
*[[wp:Jules Vyverman|Jules Vyverman]]
*Jules Vijverman
 
   
 
==Varia==
 
==Varia==
In Mechelen is er een '''[[Edgar Tinellaan]]'''.
+
In Mechelen is er een [[Edgar Tinellaan]].
   
 
==Externe Links==
 
==Externe Links==
 
*[http://www.lemmens.be/ Lemmensinstituut]
 
*[http://www.lemmens.be/ Lemmensinstituut]
*[http://users.skynet.be/ovo/EdgarTinel.html Uitgebreide Biografie Edgar Tinel]
+
*[http://users.skynet.be/ovo/EdgarTinel.html Uitgebreide biografie Edgar Tinel]
   
 
[[Categorie:Scholen]]
 
[[Categorie:Scholen]]

Versie van 1 aug 2011 20:13

Translation : The ancient Lemmens Institute in Mechelen, school for organ and church music

Beschrijving

Het Lemmensinstituut werd in 1879 opgericht in Mechelen, de Stad van de Aartsbisschop, waar reeds een orgel- en beiaardschool bestond. De Belgische bisschoppen wilden de kerkmuziek opwaarderen en deden een beroep op Jacques-Nicolas Lemmens (1823-1881), een Vlaamse orgelleraar aan het conservatorium van Brussel.

Later werd Edgar Tinel (1854-1912) directeur. Hij verruimde het opleidingsmodel van het loutere orgelspel, Gregoriaanse muziek en koormuziek naar muziektheorie, koordirectie en compositie.

In 1968 verhuisde men naar Leuven. In de periode na het Tweede Vaticaans Concilie, waarbij Latijnse gezangen werden omgezet naar Nederlandstalige kerkmuziek, speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de officiële onderwijsstructuur en alzo kon men in 1971 een kunsthumaniora beginnen. De titel "Laureaat van het Lemmensinstituut" werd gelijkgesteld met de eerste prijs van een Muziekconservatorium.

De studie van de kerkmuziek, die in de wereldse conservatoria weinig aan bod kwam, kwam op een hoger niveau. Anderzijds werd de blik van het Lemmensinstituut verruimd naar niet-kerkelijke muziek. Zo kwam er ook een lerarenopleiding in de muziek bij, niet alleen om muziekleraars op te leiden, maar belangrijker nog om de muziekpedagogiek een wetenschappelijke grondslag te geven.

Edgar Tinel

Edgar (Pierre Joseph) Tinel (27 maart 1854 - 28 oktober 1912) was een Vlaamse pianist en componist. Hij werd geboren in Sinaai-Waas en stierf in Brussel. Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Louis Brassin (UK) (Piano) en François-August Gevaert (Compositie), startte hij zijn carrière als virtuoos. Snel kwam compositie hiervoor in de plaats. In 1877 kreeg hij de Belgische Prix de Rome voor zijn Cantata Klokke Roeland.

In 1881 volgde hij Jacques-Nicolas Lemmens op als directeur van het Mechels Instituut voor religieuze muziek, het latere Lemmensinstituut. Hij werd aangesteld als inspecteur voor muziekonderricht in 1889, werd professor aan het Brussels Conservatorium voor Contrapunt en Fuga in 1896 en directeur aan het einde van 1908.

De eerste vijf directeurs van het Lemmensinstituut

Varia

In Mechelen is er een Edgar Tinellaan.

Externe Links