Lemmensinstituut: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
k (Inleiding)
De Belgische bisschoppen wilden de kerkmuziek opwaarderen en deden een beroep op [[wp:Jacques-Nicolas_Lemmens|Jacques-Nicolas Lemmens]] (1823-1881), de Vlaamse orgelleraar aan het conservatorium van Brussel naar wie het Mechelse instituut later zou genoemd worden.
 
De musicus [[Edgar Tinel]] (1854-1912) werd al in 1881 de volgende directeur. In de 18 jaren daarop verruimde hij het opleidingsmodel van het loutere orgelspel, gregoriaanse muziek en koormuziek naar muziektheorie, koordirectie en compositie. Naar hem werd te Mechelen de [[Edgar Tinellaan|Edgar[d] Tinellaan]] vernoemdgenaamd.
 
In 1968 verhuisde men naar Leuven. In de periode na het [[wp:Tweede_Vaticaans_Concilie|Tweede Vaticaans Concilie]], waarbij Latijnse gezangen werden omgezet naar Nederlandstalige kerkmuziek, speelde het Lemmensinstituut een inspirerende rol. Men zocht ook meer aansluiting bij de officiële onderwijsstructuur en alzo kon men in 1971 een kunsthumaniora beginnen. De titel "Laureaat van het Lemmensinstituut" werd gelijkgesteld met de eerste prijs van een Muziekconservatorium.