Kardinaal Mercier: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 31: Regel 31:
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Désiré-Joseph_Mercier Wikipedia]
 
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Désiré-Joseph_Mercier Wikipedia]
 
*[http://www.gutenberg.org/files/20521/20521-h/images/mercier.jpg Foto]
 
*[http://www.gutenberg.org/files/20521/20521-h/images/mercier.jpg Foto]
  +
  +
==Galerij==
  +
<gallery>
  +
Afbeelding:...|'''...'''
  +
Afbeelding:...|'''...'''
  +
Afbeelding:...|'''...'''
  +
</gallery>
   
 
[[Categorie:Beroemdheden]]
 
[[Categorie:Beroemdheden]]

Versie van 20 mrt 2009 23:09

Translation (Short) : Biography of Cardinal Mercier

Kardinaal Mercier 2.jpg

Kardinaal Mercier


Sjabloon:Begin

Beschrijving

Kardinaal Mercier

Kardinaal Mercier werd geboren op 21 november 1851 te Eigenbrakel en overleed op 23 januari 1926 in Brussel. Hij was Kardinaal-Aartsbisschop van Mechelen, Thomistisch Filosoof en Theoloog.

Zijn leven

Kardinaal Mercier studeerde te Mechelen aan het Sint-Romboutscollege, het Klein en het Groot Seminarie en daarna aan de Universiteit van Leuven, waar hij in 1875 Baccalaureus en in 1877 Licentiaat in de Theologie werd.

Van 1877 tot 1882 doceerde hij Wijsbegeerte te Mechelen en in 1882 werd hij Hoogleraar in de Wijsbegeerte aan de Leuvense Universiteit, waar hij in 1889 het Sint-Thomasinstituut stichtte. In 1906 volgde hij Mgr. Goossens op als Aartsbisschop van Mechelen en in 1907 werd hij tot Kardinaal verheven.

Mechelse Gesprekken

Als Kerkvorst speelde Kardinaal Mercier een belangrijke rol - ook internationaal - binnen de Katholieke Kerk. Zo was hij in 1921, 1923 en 1925 voorzitter van de Mechelse Besprekingen, een initiatief van Lord Halifax waar de mogelijkheid werd onderzocht van een Hereniging van de Anglicaanse met de Rooms-Katholieke Kerk. Ook zijn Wijsgerige Geschriften oefenden een grote, vernieuwende invloed uit op de Katholieke Filosofie.

Politiek

Als Primaat van Belgie speelde Mercier een belangrijke rol in de Nationale Politiek. Als geboren Waal, met een door en door Latijnse Cultuur, had hij de neiging de Belgische Natie, de Kerk, de Katholieke Partij en de Franstalige Bourgeoisie min of meer met mekaar te identificeren, zodat hij een natuurlijke opponent was van elk streven van zowel het Culturele als het Politieke Flamingantisme.

In het bijzonder m.b.t. de Vernederlandsing van het Onderwijs in Vlaanderen heeft hij op de Vlaamse Clerus vaak zeer zware druk uitgeoefend.

Zijn trotse Belgische Patriottisme in de Eerste Wereldoorlog verleende hem, na de Wapenstilstand, een zeer gezaghebbende stem in de Belgische Politiek. Mede door zijn invloed heeft Belgie, in het Interbellum, geen Linkse Regeringen gekend en is de Katholieke Partij in dezelfde periode nooit zonder Regeringsverantwoordelijkheid geweest.

Externe Links

Galerij