Joseph Tuerlinckx

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Versie door Gimycko (overleg | bijdragen) op 29 mei 2010 om 11:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|264px|<center>'''Tekening van Margareta van Oostenrijk''' Translation : Sculptor from Mechelen ==Beschrijving== '''J...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Tekening van Margareta van Oostenrijk

Translation : Sculptor from Mechelen

Beschrijving

Joseph (Jozef) Tuerlinckx werd geboren te Mechelen in 1809 en zal er overlijden in 1873. Hij was de halfbroer van de schilder, lithograaf, tekenaar en portrettist Louis Tuerlinckx [1] en is gekend als beeldhouwer.

Joseph Tuerlinckx krijgt zijn opleiding aan de Academie in Mechelen onder leiding van de Mechelse beeldhouwer Pierre-Jean Tambuyser. Tussen 1824 en 1827 werkt hij in het atelier van zijn leermeester en zal zijn opleiding vervolgen bij Jan-Frans van Geel [2] in Antwerpen.

Oevre

In 1830 bevindt Joseph Tuerlinckx zich in Den Haag (Nederland), in het gezelschap van de Mechelaar Louis Royer.

Rond 1844 vinden we Jozef Tuerlinckx in Rome waar hij studeerde en een borstbeeld zal vervaardigen van Paus Gregorius XVI [3]. Na deze periode zal hij terugkeren naar Mechelen om er zijn sculpturen te realiseren [4].

Tussen 1850 en 1873 is Joseph Tuerlinckx leraar aan de Academie van Mechelen.

In 1856 wordt Joseph Tuerlinckx opgenomen als lid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Mechelen

In Mechelen is Jozef Tuerlinckx gekend voor zijn standbeeld van Rembert Dodoens [5], dat te vinden is in de Mechelse Kruidtuin en van de voorontwerpen van het standbeeld van Margareta van Oostenrijk, vandaag aanwezig op de Mechelse Schoenmarkt. De uitvoering van het standbeeld wordt gedaan door de Mechelse grafmaker Versteenen [6], naar een moduleermodel van Joseph Tuerlinckx..

Ook vinden we beeldhouwwerken van zijn hand terug in de Mechelse Sint-Janskerk [7].

In 2006 wordt werk van Joseph Tuerlinckx opgenomen in de Mechelse tentoonstelling Welgevormd – Mechelse beeldhouwers in Europa (1780-1850) [8].

Mogelijke verwarring

Jozef Tuerlinckx mag niet verward worden met de Mechelse componist en dirigent, met een bijna identieke naam, Cornelius-Jean-Joseph Tuerlinckx [9].

Vermoedelijk is er ook geen link met de (? Mechelse ?) kunstbeeldhouwer Boudewijn Tuerlinkcx, leraar van de Mechelse beeldhouwer Pieter-Bernard Vanhumbeeck , die verantwoordelijk was voor enkele grafmonumenten op het Mechelse kerkhof [10]

Boeken en artikels [11]

  • ”Les Tuerlinckx luthiers à Malines” van Raymond van Aerde (1914)
  • ”Jozef Tuerlinckx” - Mechelse beeldhouwers in Europa 1780–1850 Catalogue raisonné van A. Jacobs (2005)
  • ”Een gipsen gissing. De ontwerpen van Joseph Tuerlinckx voor het standbeeld van Margareta van Oostenrijk” van Bart Stroobants uit “Mechelen en de vroeg 19de eeuwse beeldhouwkunst en architectuur: tussen traditie en innovatie” van Raphaël De Smedt, Alain Jacobs en Léon Lock (2006)
  • ”Welgevormd: Mechelse beeldhouwers in Europa (1780-1850)” van Alain Jacobs, Valerie Herremans, Wim Hüsken en Bart Stroobants (2006) [12]

Voetnoten