Battelsesteenweg: verschil tussen versies

Uit Mechelen Mapt, het vrije naslagwerk over Mechelen
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(→‎Handelaars: Gewone woorden krijgen geen onterecht tot volgen aansporende link. E19 is al eerder gelinkt en bovendien binnen MM. Als het Tolhuis een link behoeft, dan naar een artikel over DIT tolhuis [eigenlijk hoort dat op MM te bestaan])
(→‎Handelaars: gedeeltelijke update)
Regel 11: Regel 11:
   
 
==Handelaars==
 
==Handelaars==
Vanaf de Kleine Ring rond Mechelen ziet men lang de Battelsesteenweg vooral oudere arbeiderswoningen, een oud-mouterij en -brouwerij en weinig handelaars: een [[wp:Colruyt|Bio Planet]] supermarkt, een bakkerswinkel, een apotheek, een wassalon, een afhaalchinees en een nachtwinkel. De steenweg wordt door de Koolstraat en de [[Polderstraat]] gedwarst.
+
Vanaf de kleine ring rond Mechelen ziet men langs de Battelsesteenweg vooral oudere arbeiderswoningen, een [[wp:Colruyt|Bio Planet]] supermarkt en nauwelijks handelaaars, zoals een bakkerswinkel, een apotheek, een domoticabureel en een nachtwinkel. In de omgeving van een arts- en van een tandartspraktijk wordt de steenweg gedwarst door de Koolstraat en de [[Frans Broersstraat#Omkadering:_de_Bethani.C3.ABnpolder|Polderstraat]], met een hoekhuis waarachter de oud-mouterij staat. Aan de overzijde is er dan een wassalon en net voorbij de [[Frans Broersstraat]] een uithaalchinees.
   
Voorbij het kruispunt Nattenhofstraat-Karperstraat (waar ooit [[wp:Volkswagen|Volkswagengarage]] Schippers was gevestigd), wordt de baan en ook het fiets- en voetpad breder en merkt men talrijker commerciële activiteiten, o.a. de enige [[wp:Škoda Auto|Skodagarage]] in Mechelen, de kleuter- en lagere school BSGO ''‍'De Spreeuwen'‍'', de galerij van grafische werken [[Hangar 311]], de groothandelaar in speelgoed ''Dima'', de ruitersportartikelenwinkel ''Horsewhip'', een handelaar in aquariums en siervissen, een kleine [[wp:Carrefour (hypermarkt)|Carrefour]]-vestiging (vroeger Unic). Op dit stuk van de steenweg zijn ook enkele café's, inclusief ''Den Eik'' bij de al minstens sinds de 13e eeuw zo geheten locatie aan de huidige landweg.
+
Voorbij het kruispunt Nattenhofstraat–Karperstraat (waar ooit [[wp:Volkswagen|Volkswagengarage]] Schippers was gevestigd), wordt de baan en ook het fiets- en voetpad breder en merkt men talrijker commerciële activiteiten, o.a. de enige [[wp:Škoda Auto|Skodagarage]] in Mechelen, de kleuter- en lagere school BSGO ''‍'De Spreeuwen'‍'', de galerij van grafische werken [[Hangar 311]], de groothandelaar in speelgoed ''Dima'', de ruitersportartikelenwinkel ''Horsewhip'', een handelaar in aquariums en siervissen, een kleine [[wp:Carrefour (hypermarkt)|Carrefour]]-vestiging (vroeger Unic). Op dit stuk van de steenweg zijn ook enkele café's, inclusief ''Den Eik'' bij de al minstens sinds de 13e eeuw zo geheten locatie aan de huidige landweg.
   
 
Ook bevindt zich in een van de zijstraten van de Battelsesteenweg, tussen de steenweg en de [[Leuvense Vaart]], het nieuwe onderkomen van [[De Outlaws]] (een beruchte motorclub uit het Mechelse), die eerder gebruik had gemaakt van het kasteeldomein Beaulieu, ook gekend als 'het kasteeltje van Michiels', tegenover de Landweg en net voor de Neerweg.
 
Ook bevindt zich in een van de zijstraten van de Battelsesteenweg, tussen de steenweg en de [[Leuvense Vaart]], het nieuwe onderkomen van [[De Outlaws]] (een beruchte motorclub uit het Mechelse), die eerder gebruik had gemaakt van het kasteeldomein Beaulieu, ook gekend als 'het kasteeltje van Michiels', tegenover de Landweg en net voor de Neerweg.

Versie van 27 jun 2014 17:26

English.gif One of the oldest roads from the city of Mechelen, in northwesternly direction, farther connecting to the west and northwest
Battelsesteenweg, zicht richting stad

De Battelsesteenweg te Mechelen begint in het verlengde van de Adegemstraat aan de Koningin Astridlaan en Olivetenvest en eindigt in het gehucht Battel aan de Battelbrug. Even daarvoor ligt een linkse bocht waarin een vork afsplitst met rechts de Hogeweg die het gehucht inloopt, en rechtdoor een korte stijging tot de N16. Aldaar rechtsaf leidt naar het industrieterrein Mechelen Noord, naar de autosnelweg E19, naar de noordelijke grote ring, en naar de vesten bezijden de Afleidingsdijle, linksaf kan men naar Leest of via de Gentsesteenweg naar de deelgemeente Heffen of in de richtingen Dendermonde, Willebroek, Boom of Sint-Niklaas.

Geschiedenis

Aan de zuidzijde van de Dijle (waarvan dit traject nog Demer heette) omgaf een halfcirkelvormige omwalling de vroegste verstedelijking van Mechelen, met de Korenmarkt op het kruispunt van oude wegen. Tot midden de 18e eeuw de Leuvense Vaart gegraven werd, liep de baan in ruwweg westelijke richting via de huidige Adegemstraat, de Adegempoort, de Auwegemsteenweg (grootste deel van de huidige Battelse), de huidige Landweg en Oude Leestsebaan naar de tegenwoordige deelgemeente Leest. Sindsdien ging de route langs de hele huidige Battelsesteenweg (maar tot 1910 nog Auwegemsteenweg geheten) en Battelbrug via de Leestsesteenweg. Vanuit Leest kon men, en kan men als alternatief, over Tisselt naar Dendermonde en Gent. De moderne Gentsesteenweg werd vanaf de Battelbrug aangelegd onder het Hollands bewind (1815-1830) doch na de bouw van de verhoogde N16 te Battel, kregen de eerste meters een zuiver lokaal belang en de brug een beperkte nieuwe functie als verbinding via een nieuwe baan met het industriepark Mechelen Zuid en deelgemeente Hombeek.

Ooit stond er een Sint-Lambrechtskapel nabij de Olivetenvest, volgens overlevering al sinds de tijd van die heilige. Enkele grote bedrijven waren langs de Battelsesteenweg gevestigd: Bij de Olivetenvest vond de eerste Mechelse stadsgasproductie en -opslag plaats (1841–1908). Vlak achter een hoekhuis met de Polderstraat was de brouwerij (1894) en mouterij (1897) Versailles actief. Lang na de sluiting is de brouwerij gesloopt en de mouterij kreeg een schietclub en huisvest City Rock, een touwtechnisch bedrijf met lokaal indoor climbing. Iets voor de bocht naar de Battelbrug toe, stond de wolspinnerij en -ververij Le Peigné (1911), welke in 1990 uitbrandde.

Algemeen wordt allicht verondersteld dat alternatieve oude benamingen voor de Adegemstraat en voormalige Adegempoort als Auwegemstraat en -poort, en voor de Battelsesteenweg als Auwegemsteenweg, zouden genoemd zijn naar het gehucht Auwegem dat aan weerszijden van de huidige steenweg nabij de vesten ligt. Doch in de binnenstad blijkt de omgeving tussen Adegemstraat en Hoogstraat ooit Odeghem met een Odeghem Dries geheten[1] - wat meteen de nog gebruikelijke alternatieve benaming Deigem van straat en vroegere poort en kermis voor de geest brengt. De route dateert van voor Mechelen en Dendermonde steden werden en net voorbij deze laatste was het dorp en de vrijheerlijkheid Oudegem op de kruising met de oude baan Aalst - Hulst tot in de 11e eeuw van mogelijk groter belang dan de latere stad. Dit Oudegem, vermoedelijk van Adingahem, was o.a. Odèngem en Auweghem geheten. Zoals gebruikelijk bij benamingen van steenwegen, werd de Auwegemsteenweg evenals ooit de poort en de straat vanaf de Korenmarkt wellicht naar dat Oudegem genoemd en erfde het gebied bezuiden de Dijle en ten westen van de Korenmarkt een naam van die oeroude weg er doorheen. Nadat stadswallen en -grachten de ruimere volle cirkel bepaalden die nog steeds als 'de vesten' gekend is, behield het nog eeuwenlang zeer dunbevolkte en beemdenrijke gehucht daarbuiten de naam.[N 1] De relatief recente huidige Auwegemstraat en Auwegemvaart werden zonder twijfel naar het gehucht genoemd.

Handelaars

Vanaf de kleine ring rond Mechelen ziet men langs de Battelsesteenweg vooral oudere arbeiderswoningen, een Bio Planet supermarkt en nauwelijks handelaaars, zoals een bakkerswinkel, een apotheek, een domoticabureel en een nachtwinkel. In de omgeving van een arts- en van een tandartspraktijk wordt de steenweg gedwarst door de Koolstraat en de Polderstraat, met een hoekhuis waarachter de oud-mouterij staat. Aan de overzijde is er dan een wassalon en net voorbij de Frans Broersstraat een uithaalchinees.

Voorbij het kruispunt Nattenhofstraat–Karperstraat (waar ooit Volkswagengarage Schippers was gevestigd), wordt de baan en ook het fiets- en voetpad breder en merkt men talrijker commerciële activiteiten, o.a. de enige Skodagarage in Mechelen, de kleuter- en lagere school BSGO ‍'De Spreeuwen'‍, de galerij van grafische werken Hangar 311, de groothandelaar in speelgoed Dima, de ruitersportartikelenwinkel Horsewhip, een handelaar in aquariums en siervissen, een kleine Carrefour-vestiging (vroeger Unic). Op dit stuk van de steenweg zijn ook enkele café's, inclusief Den Eik bij de al minstens sinds de 13e eeuw zo geheten locatie aan de huidige landweg.

Ook bevindt zich in een van de zijstraten van de Battelsesteenweg, tussen de steenweg en de Leuvense Vaart, het nieuwe onderkomen van De Outlaws (een beruchte motorclub uit het Mechelse), die eerder gebruik had gemaakt van het kasteeldomein Beaulieu, ook gekend als 'het kasteeltje van Michiels', tegenover de Landweg en net voor de Neerweg.

Uiteindelijk loopt de Battelsesteenweg onder een brug van de E19. Hier vinden we ook Agfa Europe, een onafhankelijk deel van fotofabrikant Agfa-Gevaert uit Mortsel.

Vanaf de Hogeweg leidt de tweede straat rechts, de Tolhuisstraat, naar het prachtig gerestaureerd Tolhuis.

Galerij

<googlemap version="0.9" lat="51.033919" lon="4.456801" zoom="14" width="300" height="300">

6#B2758BC5 51.039688, 4.444779 51.039748, 4.445284 51.038891, 4.448701 51.038925, 4.449082 51.034358, 4.455551 51.033798, 4.45701 51.033481, 4.4576 51.032759, 4.458684 51.03226, 4.459521 51.0317, 4.460529 51.030526, 4.462031 51.030181, 4.462857 51.030067, 4.463437 51.030053, 4.465851 51.030026, 4.466162 51.029851, 4.466655 51.029351, 4.467932 51.028245, 4.469917

</googlemap>

Bronnen

  1. Kaart Mechelen rond de VIIIe eeuw. Mechelen de Heerlijke p. 51. Robert Foncke et al. (1947. Online weergave: Mechelen Blogt 2011)

Voetnoten

  1. De akte uit 1260 waarbij het Vrijbroek ingesteld en omschreven werd, vermeldde onder andere 'Oudergem' en 'Der Eycken'.